Arkitekterne skal ikke arbejde gratis

Der er en uheldig tendens til, at virksomhederne ved udbud og konkurrencer i høj grad arbejder gratis for at vinde opgaven med mere og mere detaljerede bud.
Danske Arks administrerende direktør mener, at der skal skabes en større eksportplatform for danske arkitektvirksomheder. Pressefoto.
Danske Arks administrerende direktør mener, at der skal skabes en større eksportplatform for danske arkitektvirksomheder. Pressefoto.

[html]PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNDA2IiBoZWlnaHQ9IjIyOCIgc3JjPSIvL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS9lbWJlZC85aENFVWxzTXMzcyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=[/html]

Flere toppolitikere har inden for kort tid forladt Christiansborg, og det er måske ingen dårlig idé at forlade Borgen i tide.

Politikere har gennem årene oplevet, at når først de glider ud af rampelyset, kan det være svært efter mange år i det politiske søgelys at finde et job i erhvervslivet. De har simpelthen ikke de nødvendige kompetencer.

Derfor er der ikke noget at sige til, at politikere nøje overvejer deres situation, når det rigtige tilbud fra erhvervslivet viser sig, og de politiske ambitioner er udlevet i form af eksempelvis ministerposter.

Med en politisk karriere som partiformand, vicestatsminister, erhvervsminister, justitsminister og Danmarks første kvindelige udenrigsminister var Lene Espersen derfor klar med et “ja”, da Danske Arkitekter – Danske Ark – henvendte sig med tilbuddet om en stilling som administrerende direktør:

Ud af comfort zone

– Jeg blev pludselig tilbudt en udfordring med et job i en meget spændende branche, hvor Danmark er i verdensklasse. Det tvang mig ud af “comfort zone”. 20 år samme sted må være nok. Derfor valgte jeg at sige ja til den nye udfordring. Det er en helt anden hverdag, end jeg har været vant til på Christiansborg. Først og fremmest fordi vi har så stærk fokus på at få skabt en bedre forretning for arkitekterne. Arkitekter og andre vidensrådgivere skal tjene flere penge og undgå at arbejde så meget gratis, som det i dag er tilfældet. Vi arbejder i øjeblikket med en branchestrategi, der både skal gøre arkitekterne mere kendte og dygtigere til at tjene penge, siger Lene Espersen til Dagens Byggeri.

Klassisk tankegang

Hun lægger ikke skjul på, at netop det med at tjene flere penge er i fokus, fordi overskud i arkitektvirksomheder, også de meget store, ikke ligefrem er noget at råbe hurra for:

– Derfor er de ikke tilstrækkeligt robuste i en krisetid, og dermed er der heller ikke penge til for alvor at kunne begå sig i resten af verden: Det kræver kapital, hvis man vil etablere sig i BRIK-landene og andre steder. Derfor skal vi skabe en stærkere og sundere forretning for arkitekterne. De skal også ud af den klassiske tankegang med, at arkitekter primært arbejder med at “bygge nyt” og arbejde med anlægsudgifter. Der er flere penge i det danske samfund i at arbejde med driftsudgifter, og derfor bør arkitekter også interessere sig for at arbejde med driften af Danmark – herunder boligrenoveringer, fortsætter Lene Espersen.

Mere eksport

Hun understreger også, at der skal skabes en større eksportplatform for danske arkitektvirksomheder:

– Vi fylder ikke ret meget i eksportstatistikken, selv om danske arkitekter hører til blandt de bedste i verden, når det drejer sig om velfærdsløsninger med eksempelvis skoler, hospitaler og indretning af byrum. Det skal vi være meget bedre til at eksportere. Jeg anerkender fuldt ud, at arkitekter både er kunstnere og kreative. Derfor har de også drømmen om at lave de store, monumentale, æstetiske og smukke byggerier. Men der skal også smør på bordet, både arkitekter og andre vidensrådgivere kæmper i et hav, der bliver mere og mere blodrødt omkring de samme midler. Der har også udviklet sig en meget uheldig tendens til, at man ved udbud og konkurrencer i høj grad arbejder gratis for at vinde opgaven med mere og mere detaljerede bud. Det siger sig selv, at arbejder man 25 procent af tiden gratis, skal der efterfølgende “faktureres”, når arbejdet begynder, og det skaber et voldsomt pres, siger Danske Arks nye administrerende direktør.

En til det hele

Hun vil ikke kalde arkitekterne for kræsne, men peger på, at der i Danske Ark er mange enkeltmandsvirksomheder:

– Det betyder, at der kun er én til at gøre det hele, og dermed har man ikke mentalt overskud og tid til at sætte sig ind i, hvad der er af alternative indtjeningsmuligheder. Der er det min opgave sammen med sekretariatet og bestyrelsen at udarbejde nogle modeller, hvor man meget nemt kan søge nye muligheder for at tjene penge og dygtiggøre sig. Det er nødvendigt for mange af medlemmerne, hvis de skal have en bedre indtjening, at de tænker i nye forretningsmodeller, og hvor man nogle gange går sammen om at byde på opgaverne, siger Lene Espersen, der som nytårsønske peger på, at Danske Ark kan bruge den nye udbudslov, den byggepolitiske strategi og arkitekturpolitikken til at skabe endnu bedre rammevilkår for arkitektvirksomhederne.

Relateret indhold