Arkitekt: Fuglekranier fører til 65 pct. mindre brug af stål

Den britiske arkitekt Michael Pawlyn har udviklet et koncept for en radikalt anderledes kontorbygning med minimalt materialeforbrug ved at studere naturen, bl.a. blæksprutter, ørkendyr og fuglekranier.
- Vi kan ikke nøjes med at bygge mere bæredygtigt. Vi skal genrejse naturen og påvirke omverdenen positivt, lyder det fra den britiske arkitekt Michael Pawlyn, som gæster Building Green København til efteråret.
- Vi kan ikke nøjes med at bygge mere bæredygtigt. Vi skal genrejse naturen og påvirke omverdenen positivt, lyder det fra den britiske arkitekt Michael Pawlyn, som gæster Building Green København til efteråret.

Lige siden de tidlige teenageår har Michael Pawlyn været interesseret i design, biologi og miljø. Men hvor andre ville vælge at gå den ene eller den anden vej, kombinerede han sine interesser til en karriere med fokus på biomimik og regenerativt design.

Biomimik handler om at studere naturens strukturer og processer for at finde nye designs og måder at gøre tingene på, mens regenerativt design handler om at genrejse naturen og påvirke omverdenen positivt.

– Der er en gryende erkendelse af, at bæredygtigt byggeri ikke kan løse de problemer, vi står overfor. Bæredygtigt byggeri kan kun gøre mindre skade, ikke gøre det rigtigt godt. Vi skal bygge regenerativt, så vi påvirker omgivelserne positivt. Det handler om at se på planetens system som helhed og forstå, hvordan systemerne fungerer i stedet for kun at fokusere på menneskenes behov, som vi har gjort indtil nu, siger Michael Pawlyn.

Svarene ligger i naturen

96 % af alt levende på jorden består af kulstof, hydrogen, ilt og nitrogen. De resterende 4% er syv andre elementer. Mennesker derimod bruger alle grundstoffer i det periodiske system – heriblandt nogle meget problematiske stoffer.

The Biomimetic Office. Foto: Exploration Architecture.
The Biomimetic Office. Foto: Exploration Architecture.

Vi skal lære af naturen, hvis vi vil skabe den nødvendige forandring, mener Michael Pawlyn, der i sin tegnestue Exploration Architecture arbejder med bl.a. biologer for at få inspiration til en mere ressourceeffektiv arkitektur:

– Naturen har brugt 3,8 milliarder år på at udvikle og forfine strukturer, der skaber de bedste livsbetingelser. Derfor søger vi mod naturen for at finde svar på nogle af de udfordringer, vi finder i vores projekter, siger Michael Pawlyn.

3D-print gør det muligt

Et af de projekter er the Biomimetic Office Building – et koncept for en helt ny type kontorbygning med store mængder dagslys, minimalt materialeforbrug og optimalt indeklima. Her har teamet studeret blæksprutter, ørkendyr og fuglekranier for at finde formlen for en radikal anderledes arkitektur med minimalt materialeforbrug:

– Vi fandt en metode til at reducere mængden af glas med 50 % og stål med 65 % alene ved at studere naturens løsninger. Hidtil har mange af naturens former været umulige at efterligne i en bygning, men nu gør 3D-print det muligt at gå den vej, siger Michael Pawlyn.

Læs også: Building Green: Bæredygtigt byggeri er ikke længere nok – vi skal regenerere

Et andet projekt er i Indien, hvor opgaven lød på at tegne en tekstilfabrik, der var stort set klimaneutral, havde minimalt spild og et virkelig godt arbejdsmiljø. Tegnestuen samlede et hold, der inkluderede en biolog, en kemiker og en vandekspert og fandt nye metoder til at printe og farve tekstiler uden giftstoffer til glæde for vandmiljøet og biodiversiteten.

– Naturen er en stor kilde til løsninger på de problemer, vi står overfor. Det er kun et spørgsmål om tid, før folk finder ud af det og begynder at handle, slutter Michael Pawlyn optimistisk.

Michael Pawlyn kan opleves på Building Green Københavns hovedscene onsdag den 1. november med foredraget: From sustainable to regenerative.

Relateret indhold