Analyse: Rådgivergiganter har vokseværk

De største europæiske rådgiver- og ingeniørvirksomheder voksede i 2019 endnu mere, mens det danske marked blev yderligere internationaliseret.
Udover den europæiske vækst, så er der jo også sket markante ændringer med de opkøb af arkitektvirksomheder, som vi har set over de seneste to år, siger adm. direktør Henrik Garver fra FRI, der har været med til at udarbejde analysen. Pressefoto.
Udover den europæiske vækst, så er der jo også sket markante ændringer med de opkøb af arkitektvirksomheder, som vi har set over de seneste to år, siger adm. direktør Henrik Garver fra FRI, der har været med til at udarbejde analysen. Pressefoto.

Om Sector Review 2019

  • Analysen er baseret på europæiske rådgiver-, ingeniør- og arkitektvirksomheders 2018-regnskaber.
  • De fem største virksomheder i Norden er:
  • – Afry (tidligere ÅF) (Sverige)
  • – Sweco (Sverige)
  • – Rambøll (Danmark)
  • – WSP (Canada)
  • – Cowi (Danmark)
  • De tre største danskejede rådgivende ingeniørvirksomheder har de følgende placeringer i Europa:
  • Rambøll 14, Cowi 25 og Niras 55.

Syv af de ti største rådgiver- og ingeniørvirksomheder i Danmark er blandt de 30 største virksomheder i Europa. Fire af de fem største virksomheder i Norden er også blandt de fem største i Danmark.

Kun Niras skiller sig ud ved at være den tredjestørste virksomhed i Danmark, men ikke en del af den nordiske top-5. Det viser Sector Review 2019-rapporten, som er udarbejdet af bl.a. Innovationsföretagen og Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI.

– Når jeg læser analysen af de nordiske og europæiske markeder, så er det tydeligt, at der sker en både nordisk og europæisk konsolidering blandt de største rådgiver- og ingeniørvirksomheder. På det danske marked har vi et stærkt mix af virksomheder, der er blevet globale ud fra en dansk base, som Rambøll, Cowi og Niras; en række af de tunge nordiske virksomheder, som Afry, det tidligere ÅF, Norconsult og Tyréns; og endelig stærke europæiske og globale virksomheder som Atkins, WSP, der i 2019 opkøbte Orbicon, og franske Artelia, der ligeledes i 2019 gik sammen med Moe. Det skaber et stærkt grundlag for vækst og styrker de kompetencer, der er til rådighed for kunderne i Danmark, samtidig med at det giver branchens medarbejdere mulighed for endnu stærkere kompetenceudvikling, både i Danmark og i udlandet, siger administrerende direktør i FRI, Henrik Garver, i en kommentar til rapporten.

Arkitektkompetencer integreret

Udover den europæiske vækst, så er der også de seneste to år sket markante ændringer med de opkøb af arkitektvirksomheder.

– De tal kan let drukne i de overordnede branchetal, ikke desto mindre er de centrale for den fremtidige brancheudvikling, fordi de tilføjer arkitektkompetencer som en integreret del af løsningen, når danske og nordiske virksomheder går til det internationale marked med løsninger, eksempelvis indenfor byplanlægning og klimatilpasning. Når Sector Review 2020 lanceres om et års tid, vil vi begynde at se de første tal på den effekt, som de forskellige fusioner har haft på branchen og på de enkelte virksomheder, tilføjer Henrik Garver.

Relateret indhold