Alt for mange tantebestyrelser

Chefkonsulent Mikael Tipsmark, Arbejdsgiverne.
Chefkonsulent Mikael Tipsmark, Arbejdsgiverne.

De bedste råd får du ikke altid af din mor. Og nok heller ikke af din tante. De kritiske, men sande vurderinger kommer ofte andre steder fra – særligt hvad angår forretninger. Her har du brug for rådgivere, som siger tingene ligeud. Der ser det udefra, kan se skoven for bare træer og ikke er svøbt ind i hygge og selskabelighed.

Alt for mange virksomheder har ikke en ordentlig bestyrelse. Særligt i de små og mellemstore, ejerledede virksomheder er det ofte en blanding af familie, venner og gamle bekendte, der sidder i bestyrelsen. Som man sidder og spiser kage med efter bestyrelsesmødet. Der er tale om tantebestyrelser. Det er et problem i dansk erhvervsliv og betyder, at virksomhederne ikke i tide får taget fat om problemerne.

Brug for ekspertice

Man kommer til at mangle den sparringsmæssige og værdiskabende del. Der bliver ikke stillet de rigtige spørgsmål. Der bliver ikke spurgt, om der er bemærkninger fra revisoren. Der bliver ikke spurgt, om der er nye markeder, man skal være opmærksom på. Der bliver heller ikke etableret et årshjul med forskellige indsatser året rundt.

En virksomhed har brug for en værdiskabende bestyrelse, hvor der eksempelvis sidder én med forstand på salg og én med forstand på finansiering. Der bør også være én med brancheerfaring, som dog kan være virksomhedsejeren selv. Der må også gerne være et medlem med erfaring i at bygge en bestyrelse op. Er man interesseret i udenlandske markeder, hjælper det at have et medlem med en international profil. Har man ikke mindst de første tre af disse roller besat, har man ofte ikke en reel professionel bestyrelse. Så har man en tantebestyrelse.

Misser vækst

Når man mangler disse afgørende kompetencer i bestyrelsen, gør det virksomheden sårbar overfor de udfordringer og forandringer, der ofte ruller ind over virksomheden, særligt i krisetider. Det kan også være det, der gør, at man ikke vækster og ser chancerne, når de er der. Og dermed ikke får udnyttet sit potentiale.

Endelig må man indse, at bestyrelsesarbejde ikke er noget nemt arbejde eller nebengesjæft – hvis det skal gøres ordentligt. Også med de rette kompetencer på holdet. Senest er den problematik blevet lyslevende med det store selskab OW Bunkers konkurs. Her manglede der en konstruktiv og kritisk bestyrelse, som råbte vagt i gevær. Så selv med et stærkt hold kan det gå galt. Men uden de rette kompetencer i bestyrelsen indbyder man ligefrem til det. I Arbejdsgiverne vil vi gerne diskutere, hvor en virksomhed er på vej hen, hvilke kompetencer man råder over eller måske bør tilegne sig.

Relateret indhold