Håndværksrådets administrerende direktør Ane Buch ærgrer sig over, at regeringens vækstordning for små og mellemstore virksomheder i landdistrikterne har haft en alt for kort ansøgningsperiode, og den heller ikke rækker til behovet.
Ordningen går ud på, at virksomhederne kan søge om økonomisk støtte til at ansætte en højtuddannet medarbejder i virksomheden – en såkaldt landdistriktsvækstpilot – men pengene i puljen, ti millioner kroner, er opbrugt på kun én måned.
Det virker
Ifølge Ane Buch er der tale om en erhvervsfremmeordning, som tydeligvis virker for de små og mellemstore virksomheder, som normalt ikke bruger erhvervsfremmetiltag.
– Mange var hurtigt ude og sikrede sig tilskuddet, men de har kun haft én måned. Tilskuddet er på 150.000 kroner, hvis man søger ét år og 300.000 kroner til to år. Det kan dels være akademiske medarbejdere, men også eksempelvis en bygningskonstruktør i en håndværksvirksomhed. Der er afsat alt for få penge til ordningen, der er en mulighed for, at små virksomheder med udviklingspotentiale, kan støttes til at udvikle sig videre. Så rækker ti millioner kroner slet ikke. Det er brandærgerligt, for det tager noget tid, før man får budskabet ud til små virksomheder. Men den har kun været åben en måned, før den lukker. Det er stop-and-go, for den åbner igen om 11 måneder, og så kan virksomhederne sidde parate ved telefonen i håb om at komme i betragtning, siger Ane Buch til Dagens Byggeri.
Ti gange større
Ifølge Håndværksrådets administrerende direktør burde beløbet være ti gange større, og hun ved godt, at der så bliver tale om et langt større beløb. Men hun siger:
– Der er så meget erhvervsfremme rettet mod kæmpestore udviklingsprojekter, hvor en enkelt virksomhed kan få 25 eller 50 millioner kroner. I denne vækstordning er det mange små virksomheder, der oven i købet ligger i landdistrikter, og så afsætter man kun ti millioner kroner. Ordningen kan modvirke den skævvridning af Danmark, vi kæmper med, siger Ane Buch.
‘Landdistriktsvækstpilot’ er et vækstinitiativ målrettet mindre virksomheder i landdistrikter. Gennem ordningen bliver SMV’erne tilført den viden, mange virksomheder har brug for, hvis de skal udvikle sig og vokse. Ordningen fremmer jobskabelse i landdistrikterne, fordi ansættelsen af højtuddannede typisk skaber yderligere arbejdspladser i virksomhederne.