Alle sejl sat ind, men salget af varmepumper dykker: “Det er dybt frustrerende”

Den nye varmepumpepulje åbner til september - efter flere udskydelser - og det har betydet, at antallet af varmepumpehenvendelser hos 3byggetilbud.dk er reduceret til en tiendedel fra 2022.
3byggetilbud.dk formidler årligt mere end 70.000 bygge- og renoveringsopgaver til et landsdækkende netværk af 1.850 håndværkerfirmaer.
3byggetilbud.dk formidler årligt mere end 70.000 bygge- og renoveringsopgaver til et landsdækkende netværk af 1.850 håndværkerfirmaer.

I Bygningspuljen er i år tildelt 320 mio. kroner, hvoraf 70 % skal gå til varmepumper.

Det betyder, at der i 2023 er ca. 224 mio. kroner til varmepumper, og det forventes, at ca. 13.000 husejere kan få tilskud til varmepumper med midlerne i 2023.

Læs også: Gennemrenoveret skole modtager europæisk kulturarvspris

Puljen, der administreres af Energistyrelsen, var oprindeligt sat til at åbne i årets første kvartal 2023. Men efter flere udskydelser åbner den nu til september – og det presser et i forvejen presset varmepumpemarked, lyder det fra opgaveformidler af bygge- og renoveringsprojekter for husejere, 3byggetilbud.dk.

– Det er dybt frustrerende for både os og vores tilknyttede samarbejdspartnere. Vi har i den grad sat alle sejl ind og investeret massivt i at få flere henvendelser vedrørende varmepumper, men lige nu holder rigtig mange boligejere igen og venter på varmepumpepuljen, siger Tino Chris Hansen, der er CSO hos 3byggetilbud.dk.

Læs også: Aalborg Portland vil sende store mængder CO2 til Hirtshals Havn

Formidleren har – når første halvår af 2023 sammenlignes med samme periode sidste år – kun modtaget en tiendedel af de henvendelser om opsætning af luft-vand varmepumper som den modtog første halvår sidste år.

Langt flere henvendelser sidste år

Frustrationen er også tydelig hos MBJ VVS Teknik, hvor indehaver Mathias Huniche Christensen oplever mindre efterspørgsel:

– Vi fik langt flere henvendelser på varmepumperne sidste år, end vi har gjort i år – noget af det var selvfølgelig i kølvandet på de stigende gaspriser, siger Mathias Huniche Christensen med reference til de rekordhøje gaspriser danskerne oplevede sidste år.

Læs også: Godkendt: Solcellepark på Fyn skal give grøn strøm til Carlsberg

MBJ VVS Teknik, der er en autoriseret VVS- og VE-certificeret virksomhed, påpeger at det er en skam, fordi varmepumpen lige nu er en billig opvarmningsform:

– Med de lave el-priser, som vi ser lige nu, er en varmepumpe en rigtig god investering, og en opvarmningsform, der er billigere end selv fjernvarmen. Udskifter man sin nuværende varmekilde med en varmepumpe, er der endda også mulighed for reduktion af el-afgiften på hele boligens strøm – også den, der bliver brugt til køleskab og PlayStation, og det gør investeringen ekstra god, siger Mathias Huniche Christensen.

En boligejer, der ønsker at installere en luft-vand varmepumpe, kan få 17.000 kroner i tilskud, mens en boligejer, der vil installere en væske-vand varmepumpe (jordvarme), kan få 27.000 kroner i tilskud.

Relateret indhold