Det er næsten som med gyngerne og karrusellerne, men alt ender dog som en festlig aften for entreprenørgiganten.
Første regnskabshalvår 2022 lander med et løft i omsætningen på hele 19,3 % til 8,3 mia. fra 6,9 mia. kroner i halvåret før.
Et forrygende resultat med tanke på et marked for aktivitetsniveauet generelt har været stigende, men også ramt på materialeknaphed og store prisstigninger.
Positivt året ud
Og Aarsleff regner med, at kunne holde sig i det positive spor resten af året. Forventningerne til omsætningen opjusteres til en vækst på cirka 12 % mod tidligere cirka 8,5 %. Men forventningerne til regnskabsårets indtjening holdes dog uændret med et EBIT i størrelsesordenen 700 mio. kroner.
Det er den danske aktivitet, der fylder klart mest i Aarsleff med næsten 70% af den samlede omsætning. Men det er især de udenlandske aktiviteter, der nu rykker. Omsætningen i Danmark steg med 16,6 %, mens omsætningen i udlandet steg med 25,7 %, hvor Permagreen Grønland A/S er indregnet med virkning fra november 2021.
Forretningerne rammes forskelligt
Som nævnt kunne entreprenøren registere et mere udfordret marked, og de enkelte forretningsområder performer forskelligt afhængigt af, hvor hårdt de er ramt af prisstigninger.
I Anlæg & Byggeri er omsætningen steget med 22,7 % til 3,7 mia. kroner. Anlæg & Byggeri bidrager således med et resultat som forventet. EBIT-marginen er negativt påvirket af de kraftigt stigende priser på materialer og råvarer. Derudover er resultatet positivt påvirket af en gradvis større indtægtsførsel, i takt med at nogle af de store byggeriprojekter færdiggøres, samt en høj aktivitet på anlægsmarkedet.
Tekniks resultat er højere end forventet, og omsætningen er steget med 23,3 % til 1,1 mia. kroner. Der er stor efterspørgsel på tekniske ydelser, konstaterer Aarsleff.
Rails resultat er som forventet, og omsætningen er steget med 37,7 % til 800 mio. kroner. Aktiviteten har været højere end forventet på alle markederne, men de høje råvarepriser, specielt på brændstof, påvirker marginen på projekterne. Der er generelt store sæsonmæssige udsving i indtjeningen, og regnskabsårets første halvår har normalt været kendetegnet ved en lavere indtjening.
Fundering bidrager med et resultat, som er lavere end forventet ved årets begyndelse. Det er især højere omkostninger til stål, transport og energi har påvirket indtjeningen. Omsætningen er steget med 14,5 % til 1,5 mia. kroner, som primært skyldes de tilkøbte aktiviteter i Norge samt høj aktivitet i Danmark og Sverige.
Rørtekniks resultat er som forventet, omsætningen er steget med 2,5 % til 1,2 mia. kroner. Der ses igen kraftige prisstigninger på råvarer, hvilket specielt påvirker indtjeningen på Rørtekniks fabrik i Danmark.
Krigen koster
Ifølge Aarsleff har krigen i Ukraine generelt medført store udsving og høj usikkerhed omkring råvarepriser udbud af visse kritiske materialer og komponenter.
– På flere projekter er vi i tæt og konstruktiv dialog med vores kunder om udfordringerne med manglende tilgængelighed på materialer såsom trægulve, lofter og stål, samt om hvordan vi bedst får udfordringerne løst.
– Vi har ligeledes stort fokus på materialetilgængelig i forbindelse med afgivelse af nye tilbud, som det lyder i halvårsberetningen.
Farvel til Rusland
Tilbage i marts meldte Aarsleff ud, at koncernen sælge sine forretninger i Rusland og dermed forlade landet.
I øjeblikket forhandler Aarsleff om at sælge det russiske datterskab til den lokale ledelse, og et salg forventes gennemført i indeværende regnskabsår.
Som en konsekvens af denne beslutning vil aktiviteterne i Rusland ikke længere indgå i koncernens omsætning og driftsresultat. Regnskabsmæssigt vil forretningen blive behandlet som et aktiv, der er bestemt for salg, indtil afviklingen er sket. Forretningen vil blive nedskrevet til dagsværdi, hvilket har resulteret i en ikke-likvid nedskrivning på 43 mio.
I regnskabsåret 2020/21 havde forretningen i Rusland en omsætning på 64 mio. og et resultat af primær drift på 4 mio. kroner.