Kongelunden
- Der er afsat 250 mio. kr. til Kongelundens samlede projektøkonomi.
- Heri indgår forskellige delprojekter inkl. nyt atletikstadion, nyt Team Danmark Center og 50 mio. kr. øremærket til infrastruktur.
- Herudover bliver projektledelse, sekretariatsbetjening, borgerinddragelse mv. dækket af Aarhus Kommunes del af projektøkonomien.
Der skal sættes strøm til Aarhus’ grønne hjerte. Kongelunden er også kendt som stadionbydelen, et stort rekreativt område med fodbold- og atletikstadion, parker og adgang til skov og hav.
En stor international konkurrence om at tegne og bygge et nyt fodboldstadion er i fuld gang. Men hele det øvrige område skal også udvikles og her indløb der bud fra 12 teams.
Læs også: Aarhus sender fodboldstadion og stort byprojekt i udbud.
Nu er tre hold blevet udvalgt på baggrund af deres høje faglighed og stærke sammensætning af kompetencer:
Holscher Nordberg, København (Underrådgivere: Kragh og Berglund, København, OVJ Arkitekter, Aarhus, Hele Landet, Aarhus, SPVI, Vedbæk, Kristian Raun Thomsen, Aarhus, Rikke Øxner, Aarhus, Christina Mathiesen, København).
Sted, København (Underrådgivere: Gjøde og Partnere Arkitekter, Aarhus, Keingart, København, AFRY, Aarhus, Anders Busse, København).
Tredje Natur, København (Underrådgivere: Norrøn, København, Urban Goods, Aarhus, Valentin Trafik, Nærum).
De tre udvalgte teams har hver fået det program, der beskriver rammerne for det såkaldte parallelopdrag for en samlet udviklingsplan for Kongelunden. Parallelopdraget foregår som en udviklingsproces, hvor de tre udvalgte hold hen over de kommende måneder skal sætte ord og billeder på deres forslag til fremtidens Kongelunden.
Forslagene til en udviklingsplan skal blandt andet anvise de bedste løsninger på helt konkrete opgaver som placering af et nyt atletikanlæg og Team Danmark Center.
Herudover skal holdene give forslag og idéer til en sammenhængende udvikling af Kongelunden ud fra fire hovedprincipper: Bæredygtige og langsigtede løsninger, en samlet ramme om idræt og et åbent og aktivt Kongelunden for alle, balance mellem aktiv benyttelse og beskyttelse af områdets landskabs- og naturkvaliteter samt udvikling af infrastrukturen, så området fungerer både til hverdag og ved events.
Et vigtigt område for hele Aarhus
– Den endelig plan vil sætte retningen for området, der står mange aarhusianeres hjerte nært, og vi ønsker derfor en åben og inddragende proces, hvor ikke mindst områdets brugere kan få en aktiv rolle ind i udviklingsarbejdet, lyder det fra borgmester Jacob Bundsgaard.
– Jeg forventer, at vi med konkurrencen får en samlet udviklingsplan, der baserer sig på både den tidligere visionskonkurrence og på en lang række forslag og idéer fra områdets mange aktive brugere og interessenter og fra borgerne i Aarhus.
Rådmand for Teknik og Miljø Steen Stavnsbo nævner især områdets betydning for den rekreative benyttelse af naturområderne og på infrastrukturen i området:
– Området omkring Aarhus Stadion, Mindeparken og Marselisborg Skovene er et ekstremt vigtigt område for os aarhusianere. Både som hjemsted for idrætten, som vores alles åndehul.
De tre rådgiverhold kommer på besigtigelse i Kongelunden den 8. februar, hvor de blandt andet får mulighed for at møde nogle af Kongelundens nuværende brugere.
Til august vil bedømmelsesudvalget pege på det hold, man ønsker at fortsætte samarbejdet med omkring udarbejdelsen af en endelig udviklingsplan, som skal være færdig i løbet af efteråret 2022.