Aarhus: Link lægger linjen for ny bydel på sygehusgrund

Ca. 2.500 beboere vil i 2030 bo i den kommende midtbybydel på det tidligere Amtssygehus Aarhus. Nu er første boligprojekt tegnet med respekt for de arkitektoniske traditioner på stedet.
Kantzoner, gårdrum, tagterrasse og tagflader på det første byggeprojekt på det tidligere Aarhus Amtssygehus beplantes og vil medvirke til at skabe forøget biodiversitet og grønne udendørs opholdsrum. Illustration: Link Arkitektur
Kantzoner, gårdrum, tagterrasse og tagflader på det første byggeprojekt på det tidligere Aarhus Amtssygehus beplantes og vil medvirke til at skabe forøget biodiversitet og grønne udendørs opholdsrum. Illustration: Link Arkitektur

Investeringsvirksomheden Patrizia Denmark står bag det første byggeprojekt på Amtssygehuset med to lokale virksomheder, Raundahl & Moesby og Ingeniør’ne, som henholdsvis udvikler/entreprenør og ingeniører. Det nye projekt er tegnet af den skandinaviske arkitektvirksomhed Link Arkitektur.

Den nye karré skal markere ankomsten til den nye bydel og lægge et højt kvalitetsniveau for hele området. Således er den bygningsmæssige ambition for projektet at skabe et tidløst karréprojekt med referencer til den arkitektur, arkitekt Axel Høgh-Hansen forsynede hospitalet med i 1935.

Amtssygehusets arkitektur er karakteriseret ved et højt detaljeringsniveau, de lyse horisontale linjer og de markerede port- og opgangsmotiver. De virkemidler har været en vigtig inspirationskilde i arkitekternes stedsspecifikke videreførelse af Amtssygehusets særlige karakter i det nye bykvarter.

– Vi vil tilbyde en boligkarré, der fortolker klassisk urban, dansk bygningstradition i en moderne boligbebyggelse. Byggeriet indskriver sig respektfuldt og naturligt i områdets bestående karréer – og dermed opstår en indbydende bebyggelse, der får sit eget arkitektoniske særkende, men samtidig indgår naturligt i familien af byggerier på Amtssygehuset, siger arkitekt Rasmus Kierkegaard fra Link Arkitektur.

17.500 etagemeter i eksisterende bygninger

Helt overordnet bliver det – ifølge Byggefaktas omfattende bygge- og anlægsdatabase – muligt at realisere op til 101.500 etagemeter – heraf ca. 17.500 etagemeter i eksisterende bygninger – fordelt på 19 mindre byggefelter på grunden, hvor det nu tidligere Amtssygehus Aarhus ligger.

Det er planen at bevare en stor del af de eksisterende bygninger, blandt andet sengebygningen, portbygningen, kapellet og inspektørboligen.

Området forventes at komme til at huse ca. 900 forskellige boligtyper i 2-6 etager, hvoraf ca. 20 % bliver almene boliger. I alt forventes ca. 2.500 beboere at bosætte sig i den nye bydel. Der etableres også en daginstitution.

Hele bydelen forventes omdannet i 2030 med opstart ultimo 2024.

Det høje detaljeringsniveau, de lyse horisontale linjer og de markerede port- og opgangsmotiver fra det oprindelige byggeri har været en vigtig inspirationskilde i arkitekternes videreførelse af Amtssygehusets særlige karakter.  Illustration: Link Arkitektur
Det høje detaljeringsniveau, de lyse horisontale linjer og de markerede port- og opgangsmotiver fra det oprindelige byggeri har været en vigtig inspirationskilde i arkitekternes videreførelse af Amtssygehusets særlige karakter. Illustration: Link Arkitektur

Rum til fællesskab

Det er otte år siden, Aarhus Kommune indgik en købsaftale med Region Midt om overtagelse af Amtssygehuset. Visionen har hele tiden været at lade de velkendte røde bygninger mellem Viborgvej og Silkeborgvej på Vesterbro i Aarhus Midtby danne ramme om et helt nyt boligområde, der især skal appellere til de mange børnefamilier, som længe har savnet mulighed for at bo centralt i byen.

Der arbejdes i projektet med en mangfoldighed af boligtyper og -størrelser, som vil give et varieret og bæredygtigt boligudbud med plads til både bysingler, seniorer og børnefamiler. De varierende boligstørrelser skal desuden understøtte ønsket om at etablere uformelle fællesskaber og stimulere høj livskvalitet på tværs af generationer i det nye kvarter.

– Det skal være kvalitetsboliger til byen – og for alle i byen. Der vil være rum til fællesskab samtidig med at den enkelte bolig er sit eget hjem, uddyber Rasmus Kierkegaard.

Byggeriets samlede disponering af boliger, udeområder, caféer og butikker skal stimulere uformelle møder og bidrage til tryghed og godt naboskab. Den gamle kiosk på området restaureres nænsomt og får en ny markant funktion som café, fælleshus eller lignende.

Derudover vil det nye byggeri indeholde en dagligvarebutik samt lokaler til mindre forretninger eller måske en vinbar?

Relateret indhold