35 rækkehuse skal vise vej for bæredygtigt byggeri

I Bendixminde ved Odder er 35 bæredygtige rækkehuse ved at blive bygget, og der stilles store krav til materialerne, som skal leve op til skrappe regler for miljø- og klimapåvirkning.
Projektet skal afleveres til august næste år. Pressebillede.
Projektet skal afleveres til august næste år. Pressebillede.

Hvordan gør vi byggeriet mere bæredygtigt og mindre belastende for klimaet?

Den udfordring er Brdr. Thybo Ejendomsudvikling sammen med bygherren Koncenton godt i gang med at løse med byggeriet af 35 bæredygtige rækkehuse i Bendixminde uden for Odder.

Rækkehusene, der også kaldes Terrassehusene, skal stå færdige i august 2021 og leve op til meget høje krav for bæredygtighed. Projektet er tilmeldt Den frivillige bæredygtighedsklasse og har desuden fået Svanemærke-licens fra Miljømærkning Danmark.

Det betyder blandt andet, at:

der udelukkende bliver brugt materialer, der er godkendt til svanemærket byggeri.

samtlige huse har egen varmepumpe og eget solfangeranlæg.

der lægges sedum på alle hustage.

der kommer stik i alle husene til elbiler.

alle udendørsarealer opføres med stor biodiversitet og hjemmehørende arter.

Derudover er ønsket med projektet at skabe boliger med et sundt indeklima med lav miljøbelastning. Derfor bliver FSC-certificeret træ brugt som bærende konstruktionssystem, og der stilles skrappe krav til afgasning og kemi i alle produkter og materialer.

Vil imødekomme bæredygtige krav

Målet med Den frivillige bæredygtighedsklasse er at fremme bæredygtigt byggeri i Danmark. Men indtil ordningen træder endeligt i kraft, er der over de næste to år en afprøvningsperiode, hvor bygherrer kan tilmelde projekter til en erfaringsbank, som hele branchen skal bruge til at blive klogere af.

Rasmus Kjær, direktør for Brdr. Thybo Ejendomsudvikling, fortæller, at de har tilmeldt projektet Den frivillige bæredygtighedsklasse for at imødekomme de krav til bæredygtighed, der vil komme stadig flere af.

– Terrassehusene er et forsøg på at skabe fremtidens boliger med fokus på klimaet. Vi ønsker at optimere de byggetraditioner, vi allerede har, og gøre dem mere bæredygtige ved at tænke klima og miljø ind fra starten, siger han.

Stor efterspørgsel på bæredygtigt byggeri

Rasmus Kjær oplever, at byggeri med fokus på klima og miljø er populært. Den udvikling vil han drive fremad.

– Vi oplever, at der er stor efterspørgsel efter bæredygtigt byggeri i markedet. Det kan godt være, at vi går længere, end markedet vil have nu, men det er også vigtigt for os at være på forkant og lære de forskellige processer bag bæredygtigt byggeri. Vi har tilmeldt projektet Den frivillige bæredygtighedsklasse for både at hjælpe os selv og andre med at bygge mere bæredygtigt, fortæller han.

Leverandør som sparringspartner

Projektet i Bendixminde består af to etaper, Terrassehusene og Nabolaget, der i alt inkluderer 83 boliger. Stark er totalleverandør på projektet. En tredje etape på yderligere 60 huse skal opføres i overensstemmelse med den endnu skrappere DGNB Guld-certificering.

Stark leverer blandt andet træelementer, mursten, mørtel, gips, vinduer, indvendige svanemærkede døre, gulve og træbeton samt klinker. Derudover har man hjulpet med at finde nogle af sine egne kunder til blandt andet jord- og støbearbejdet.

– Vi kan bidrage med totalløsninger, lige fra rådgivning over levering af de forskellige bæredygtige og certificerede byggematerialer til den nødvendige dokumentation for, at alt lever op til alle miljøkrav. På den måde sørger vi for, at det ikke er forbundet med ekstra udfordringer at bygge bæredygtigt, siger bæredygtighedschef i Stark, Kristian Fribo.

Relateret indhold