22 meter høje huse: Brandtester facader i ubehandlet træ

Projektet BioFaçades:UpHigh skal bane vejen for ubehandlede, biobaserede facadeløsninger. Brandtest skal vise, at de biobaserede løsninger er lige så brandsikre som de traditionelle.
Parterne bag træfacadeprojektet BioFaçades:UpHigh bringer teknologi og know-how sammen, så bygninger op til 22 meter i fremtiden kan beklædes med facader i træ og andre biobaserede materialer.
Parterne bag træfacadeprojektet BioFaçades:UpHigh bringer teknologi og know-how sammen, så bygninger op til 22 meter i fremtiden kan beklædes med facader i træ og andre biobaserede materialer.

De syv parter bag træfacadeprojektet BioFaçades:UpHigh har frem til maj 2024 til at indfri projektets mål: At hæver barren for, hvor højt vi i Danmark kan bygge bygninger med facader i træ og andre biobaserede materialer, som ikke er brandbeskyttede med brandhæmmere, brandmaling, ler eller sprinkling.

Desuden skal danske byggesystemer gøres endnu mere bæredygtige og sænke branchens CO2-udledning, lyder det fra projektets deltagere; bygherrerne NREP, CPH Village og Fælledby P/S, producenten Frøslev Træ, Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI), Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og Realdania, der alle finansierer projektet.

Den endelige højde på byggerierne er afhængig af projektets resultater, men målet er, at løsningerne skal kunne anvendes i op til 22 meters højde (6 etager).

– Sammen med vores partnere har vi både teknologi og know-how til at bygge en biobaseret facade, der kan modstå brandspredning og udgøre et sikkert alternativ til de traditionelle, præaccepterede løsninger. Vores mål er, at vi med teknisk dokumentation og frit tilgængelige resultater kan skabe rammerne for fremtidens facadearkitektur i Danmark. Vi ønsker med projektet at vise, hvordan brandsikkerhed nu bliver en bæredygtig designparameter, siger Christian Fundby Schou, leder af Advanced Product Development hos DBI.

De tre deltagende bygherrer vil efterfølgende opføre hvert deres konkrete eksempelbyggerier med de nye facadeløsninger.

– I Fælledbys projekter arbejder vi med, at biobaserede materialer skal være fit-for-purpose, velovervejet og teknisk forsvarligt. Samarbejdet om BioFaçades:UpHigh er en katalysator, der samler stærke kompetencer og spiller direkte ind i vores arbejdsmetodik og det benarbejde, som er vigtigt forud for eksekvering, siger projektleder i Fælledby P/S, Anders Aabye.

Bæreevnen bestod brandtesten

Samarbejdspartnerne i BioFaçades:UpHigh er ikke de eneste, der arbejder med brandtest af diverse træelementer til byggeriet. Så sent som i september offentliggjorde Realdania By & Byg resultatet af omfattende brandtest af etagedæk med synlige træbjælker og biobaseret isolering foretaget hos DBI.

Løsningen er udviklet til Mini CO2 Etagehus Træ – Realdania By & Bygs igangværende femetagers forsøgsbyggeri i træ.

Dette nyudviklede ribbedæk er baseret på en tynd CLT-skive, limtræsbjælker og konstruktionstræ, der er lydisoleret med papirisolering.

Brandtesten af etagedækket var den første storskalatest i BioFaçades:UpHighs søsterprojekt Wood:UpHigh – en stort anlagt brandtest-forsøgsrække, som bl.a. vil skabe et gratis og offentligt tilgængeligt online katalog med dokumenterede løsninger for, hvordan man på en brandsikker måde kan bygge med trækonstruktioner i kombination med biobaseret isolering i etagebyggeri.

– Kravet til brandmodstandsevnen var 60 minutter (REI60), men først efter omkring 90 minutter var ilden brændt helt igennem gipspladerne, hvorefter CLT-konstruktionen blev fuldt eksponeret. Efter 110 minutter blev prøvningen stoppet for at undgå beskadigelse af testudstyr, selvom konstruktionen stadig opfyldte alle testkriterier. Vores foreløbige data indikerer, at der stadig var en vis margin med hensyn til konstruktionens bæreevne, fortæller Gustav Wallgren, Resistance to Fire Engineer, DBI.

Med den succesrige test forud for byggeriet af MiniCO2 Etagehus Træ er vejen banet for at benytte dækelementer med delvist synlige træbjælker i kombination med biobaseret isolering i etageboligbyggeri, lyder konklusionen.

Lovende resultater

Det biobaserede byggemarked Havnens Hænder har dertil sat gang i brandtest af indervægge, hvor de brandbare materialer er beskyttet af ubrandbare materialer som ler og kalk. De indledende brandtest hos DBI viste, at med opbygningen af elementet på denne måde, var temperaturstigningerne på bagsiden af beklædningen under fejlkriteriet, samtidig med at isoleringen ikke forkullede.

– Det er meget positivt og interessant, at de indikative resultater er lovende, siger direktør Ib Bertelsen fra DBI, der gør en særlig indsats for at bringe flere biobaserede og cirkulære produkter ind i byggeriet.

Her er brandtestene vitale for produkternes videre liv.

– De er et vigtigt skridt på vejen mod at dokumentere, at biobaseret og brandsikkert ikke er modstridende størrelser. Vi glæder os meget til at følge Havnens Hænder og branchen generelt i deres bestræbelser på at udbrede anvendelsen af sikre, CO2-effektive materialer, lyder det fra Ib Bertelsen.

Indervægge bygget op med bl.a. hamp, græsisolering og ler er blevet testet hos DBI med foreløbig god succes. Foto: Havnens Hænder
Indervægge bygget op med bl.a. hamp, græsisolering og ler er blevet testet hos DBI med foreløbig god succes. Foto: Havnens Hænder

Tre enkle principper

NREP har allerede været igennem succesfulde brandtest af facadeelementer i træ i forbindelse med det 24 meter og 7 etager høje træbyggeri UN17 Village, der bliver bygget netop nu i København.

Den specialløsning der benyttes her, er udviklet af Moelven og Scandi Supply. Den er kemikaliefri og anvender tre enkle principper, der gør specialløsningen lige så sikker i forhold til brand som et traditionelt byggeri i beton eller mursten:

1. Et brandstop, som ekspanderer og fjerner luften ved brand.

2. En stållukning rundt om vinduerne.

3. Et 20 centimeter ståludhæng ved hver etage.

Denne brandtest er planlagt og udført af ingeniørvirksomheden Moes brandingeniører og udført hos DBI.

– De tre enkle principper i specialløsningen og den nye viden fra brandtesten gør det muligt at minimere risikoprofilen betragteligt og dermed reducere prisen for bæredygtige træbyggerier i fremtiden, siger brandrådgiver og forretningschef i Moe, Jens Kastvig.

Til inspiration

Netop træ og andre regenerative materialer gemmer ifølge Realdania By & Byg på et stort potentiale i skabelsen af fremtidens miljømæssige- og økonomisk bæredygtige byggeri.

– Anvendelsen af særligt træ, men også andre biogene materialer såsom halm, hør og tang er vejen frem for fremtidens byggeri. Hvis man virkelig vil den bæredygtige omstilling, så bør man dele sin viden. (…) Dette er heldigvis en tendens, som ser ud til at brede sig lige så stille i en branche, der ellers ofte holder kortene tæt, siger Jørgen Søndermark, projektleder i Realdania By & Byg.

10 separate brandtest

Så der er altså foreløbigt fremlagt positive resultater efter brandtest af både etagedæk, indervægge og facader udelukkende konstrueret af biobaserede materialer. I forbindelse med BioFaçades:UpHigh vil der blive udført 10 separate brandtest af de biobaserede facadekonstruktioner i fuld skala, hvorefter resultater, dokumentation og eksempler gøres offentligt tilgængelige via online-portalen ‘Wood:UpHigh’.

Ud fra resultaterne formuleres generelle guidelines til branchen, som forventes at blive til nye, præaccepterede løsninger indenfor såkaldt brandklasse 2-byggerier.

Nicole Van Der Star, Investment Developer fra NREP, siger:

– Vi ser et stort potentiale og styrke i, at vi sætter os sammen med øvrige aktører i branchen og finder løsninger som i et bredere perspektiv kan hjælpe til at flere har mulighed for at bygge bæredygtigt.

Relateret indhold