2019 kalder på øget sammenhold

Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2018 - og frem mod 2019. I dag formand for Konstruktørforeningen, Gert Johansen.
Formand Gert Johansen, Konstruktørforeningen. Foto: Palle Skov.
Formand Gert Johansen, Konstruktørforeningen. Foto: Palle Skov.

2018 var et år med skelsættende begivenheder på flere fronter og et år, hvis begivenheder på mange måder får stor betydning for fremtiden. Men det var også et år, som viste, at godt gammeldags sammenhold stadig har sin gang på jord. Og med de tendenser, jeg kan se i krystalkuglen, tror jeg, at fremtiden vil blive præget af endnu mere sammenhold på tværs af brancher, fag og uddannelser.

En af de begivenheder i 2018, som får mig til at tænke sådan, var forårets overenskomstforhandlinger, hvor de offentligt ansatte pludselig skulle kæmpe for at beholde vilkår, som de tidligere har forhandlet sig til. Det var tæt på at kaste hele landet ud i en gennemgribende konflikt.

Set i bakspejlet var det måske meget godt, at fagbevægelsen og de offentligt ansatte blev mødt med en sådan modvilje til forhandlinger fra arbejdsgiversiden, for det var jo netop dét, der udløste det største faglige sammenhold i mands minde. Et sammenhold, der både viste, hvor vigtigt det er, at vi står sammen, og at vi som organisationer og lønmodtagere bliver endnu stærkere netop ved at stå sammen.

Der er ingen tvivl om, at overenskomstforhandlingerne i 2018 har vist, at tonen og kravene fra arbejdsgiverne er skærpet. Det må vi fortsat ruste os til i fremtidens forhandlinger med sammenhold og solidaritet mellem alle lønmodtagere uanset fagligt tilhørsforhold.

En ny hovedorganisation uden KF

Et andet forhold, der har været skelsættende i det forgangne år, er uden tvivl den nye hovedorganisation FH – Fagbevægelsens Hovedorganisation, som er dannet ved sammenlægning af FTF og LO. Det, der skulle være en modernisering af fagbevægelsen og føre til øget sammenhold på tværs af fagbevægelsen, endte desværre med at blive en lidt større version af LO og ikke et fællesskab, jeg kan se bygningskonstruktørerne som en del af. Derfor valgte Konstruktørforeningen at flytte over til Akademikerne (AC), hvor vi kommer i hovedorganisation med vores nærmeste kolleger i byggebranchen som fx arkitekter og ingeniører.

Selvom Konstruktørforeningen (KF) ikke så sig selv som en del af fællesskabet i FH, betyder det ikke, at vi ikke bakker det op – hvilket vi selvfølgelig gør sammen med fagfællerne i vores nye, styrkede fællesskab.

Byggebranchen har en fælles klimadagsorden

Mit håb er, at vores nye fællesskab vil gøre det nemmere at lykkes med at gennemføre målet om at blive CO2-neutrale og dermed redde vores jord og vores børns og børnebørns fremtid.

Byggeriet bruger mange ressourcer og udleder meget CO2 – både under selve opførelsen og efterfølgende, hvor husene står for en stor del af det samlede energiforbrug. Dermed er klimaindsatsen helt naturligt også en indsats for byggeriet.

Det ambitiøse klimamål om CO2-neutralitet kræver sammenhold. Heldigvis står store dele af byggebranchen sammen og taler med én stemme, når energibesparelser og klimaindsatsen er på dagsordenen.

Byggeriets aktører har her ved slutningen af året i fællesskab opfordret regeringen til at tage politisk ejerskab og ansvar for at indtænke energieffektivitet i vores bygninger.

Når jeg ser på de mange omstillinger, som byggebranchen ellers også har skullet håndtere i det forgange år fx i form af certificeringsordning for byggesagsbehandlingen, det nye aftalesystem (AB18) og nyt bygningsreglement (BR18), glæder det mig meget, at der også har været overskud til at løfte klimadagsordenen.

Nyt år med endnu mere sammenhold

Selvom jeg kan få øje på mange udfordringer i 2019 med fx skarpere overenskomstforhandlinger, Brexit, potentiel handelskrig mellem USA og Kina og mangel på arbejdskraft – i særdeleshed på bygningskonstruktører – er jeg alligevel optimistisk.

Længe har vi hørt, at de nye generationer har mere fokus på sig selv end på fællesskabet. Men når det for alvor gælder, kan vi stadig stå sammen på tværs af brancher, uddannelser, alder og fag. Derfor går jeg ind i 2019 med stor optimisme og en tro på, at når bare vi står sammen, kan vi i fællesskab klare og imødegå alle de udfordringer, som det nye år vil byde os.

Godt nytår til alle!

Relateret indhold