2018 betyder fornyelse af byggebranchen

Dagens Byggeri har bedt en række fremtrædende aktører om at gøre nytårsstatus for byggebranchen. I dag svarer direktør Henrik L. Bang, Bygherreforeningen.
Direktør Henrik L. Bang, Bygherreforeningen. Pressefoto.
Direktør Henrik L. Bang, Bygherreforeningen. Pressefoto.

Hvordan er dit overordnede billede af byggebranchen gennem 2017?

2017 var præget af et meget højt aktivitetsniveau, hvor det er blevet sværere for bygherrerne at få ordentlige tilbud og fornuftige priser på opgaverne. Desuden betyder travlheden, at byggeriets kvalitetsproblemer tager til.

Bygherrerne skal i dag tænke sig bedre om, inden der sendes byggeprojekter i markedet. Derfor bruges der flere ressourcer på at tilrettelægge en udbudsstrategi for projektet, der sikrer, at de rette virksomheder fatter interesse for opgaven i et presset marked. Bygherreforeningens medlemmer bliver mere aktive med tidlig markedsdialog og skaber sig overblik over markedet med værktøjer som Byggepipeline.dk.

Vi ser også i stigende omfang, at bygherrer afprøver nye udbuds- og samarbejdsformer, hvor dialogbaserede tilgange vinder frem, og hvor man i højere grad forsøger at matche organisering og timing af projekter med inddragelse af parternes kompetencer, fremfor blot at vælge traditionelle samarbejdsformer.

Var der enkeltstående begivenheder, gode eller dårlige, der fik særlig betydning?

Jeg synes flere markante bygherrer nytænker og inspirerer branchen med bl.a. nye værdiskabende samarbejdsformer. Et vigtigt eksempel er Byggeri Københavns udbud af et strategisk partnerskab, hvor et samlet team står for byggeri af en større portefølje af projekter over flere år. Tilsvarende kommer der andre markante bud på nye samarbejdskoncepter fra bygherrer som fx KAB, DTU og Carlsberg Byen.

Desværre bød året også på møgsager, som fx Niels Bohr Bygningen, hvor de traditionelle styrings- og organiseringsmodeller har spillet fallit. Tilsvarende har der været klagenævnssager, som stiller alvorlige spørgsmålstegn ved nogle af spillereglerne for udbud af offentlige kontrakter.

I Bygherreforeningen mener vi, at branchen med fordel kan sætte ind med nye værktøjer til styring af komplekse projekter, og vi arbejder for, at den igangværende revision af AB-systemet giver bygherrerne nye og mere effektive håndtag. Derudover skal der sættes ind med kompetenceudvikling, så bygherrerne kan matche de stigende krav fra stadigt mere komplekse byggeprojekter. Fokusområder er blandt andet udvikling af businesscases, udbudsstrategier og risikoledelse. Desuden lancerer vi i 2018 et nyt kompetencetjek som et gratis tilbud til medlemmerne.

Hvilke forventninger har du til branchen i 2018 (og årene fremover)?

Jeg har store forventninger og tror året bliver skelsættende med masser af store forandringer

Den nye udbudslov betyder, at nye udbudformer og samarbejde i det offentlige vinder hastigt frem med stor inspiration fra private bygherrers ageren i markedet. Desuden er det nye bygningsreglement trådt i kraft fra årsskiftet, hvor rådgiverne overtager store dele af den tekniske byggesagsbehandling fra kommunerne. Sidst men ikke mindst er der udsigt til, at vi i maj får et helt nyt aftalesystem, der afløser ABR89, AB92 og ABT93. I forhandlingerne har Bygherreforeningen presset på for at gøre op med fastlåste samarbejdsmønstre og utilstrækkelige styringsinstrumenter.

Jeg tror, at de tre grundlæggende forandringer giver branchen et tiltrængt skub, hvor nye spilleregler for samarbejdet giver højere produktivitet, bedre kvalitet og større forudsigelighed i projekterne mht. tid og økonomi. Det er vores vigtigste indsats i disse år at presse på for at branchen lykkes med disse forandringer, og vi vil følge udviklingen til dørs i 2018 og de kommende år.

Som samfund har vi brug for en byggebranche, der følger med tiden og er internationalt konkurrencedygtig. Det kræver, at bygherrerne går foran med at stille krav og tage de nye spilleregler i brug. Samtidig skal branchen genopfinde sig selv og virksomhederne må udvikle deres forretningsmodeller og investere i ny viden. Det er den fælles opgave i 2018 at lægge grunden for den forandring.

Senest har transport-, bygnings- og boligministeren meldt ud, at han vil tage initiativ til udarbejdelse af en national digitaliseringsstrategi for branchen. Det støtter Bygherreforeningen helhjertet som et centralt element i den nødvendige fornyelse af branchen.

Relateret indhold