20.000 vandrobotter skal opdage skjulte rørskader

Positive erfaringer med en intelligent vandalarm får nu Topdanmark til at sende yderligere 20.000 alarmer ud til kunderne. Det kan spare kunderne for alvorlige vandskader, vurderer forsikringsselskabet.
Ikke nok med at vandalarmen kan opdage vandspild fra f.eks. et løbende toilet, så kan den også gøre opmærksom på lækager, før de udvikler sig til omfattende og dyre vandskader.
Ikke nok med at vandalarmen kan opdage vandspild fra f.eks. et løbende toilet, så kan den også gøre opmærksom på lækager, før de udvikler sig til omfattende og dyre vandskader.

10.000 små intelligente vandalarmer har siden juli 2021 siddet på rørene hos Topdanmarks kunder, hvor de samlet har givet 500 alarmer, som potentielt kunne have udviklet sig til omfattende vandskade.

Tallet kan lyde lavt, men det skal ses i forhold til, at en vandskade fra skjulte rør typisk koster mellem 50.000-60.000 kroner, men i værste fald løber op i flere hundrede tusinde kroner, viser erfaringerne fra Topdanmark, hvis kunder derudover har fået 45.000 alarm-aktiveringer om utætheder og unormalt vandforbrug.

Nu har forsikringsselskabet så valgt at sende alarmer af sted til yderligere 20.000 kunder.

– Vi har tidligere set, at et toilet kan løbe så lidt, at man faktisk ikke opdager det. Selvom det løber ganske lidt, kan det spilde op imod 275 liter i døgnet, hvilket kan betyde en vandregning på omkring 8.000 kroner årligt, siger skadedirektør Rasmus Ruby-Johansen.

Dyrt og unødvendigt

Den intelligente vandalarm er en lille robot, der nemt klipses på hovedledningen, hvor vandet kommer ind i huset. Her kan den ved hjælp af temperaturteknologi fortælle kunderne, om de har en lækage på et vandrør, et løbende toilet eller en dryppende vandhane.

– Vi sætter nu fart på udrulningen, fordi vi gerne vil være med til at forhindre omfattende vandskader i private hjem og spare kunderne for dyrt og unødvendigt vandspild, siger Rasmus Ruby-Johansen.

Vandskader giver stort besvær

Flere end 70.000 danske husstande døjer nemlig ifølge tal fra brancheorganisationen for forsikrings- og pensionsselskaber, F&P, med utætte vandrør. Vandskader rammer især 60’er og 70’er huse, da disse huses rør ofte ruster over tid og bliver utætte.

– Vandskader er ofte forbundet med stort besvær for den enkelte kunde, uanset hvor god en forsikring man har. Det skyldes, at der kan gå flere måneder, før skjulte rørskader i vægge, under gulve eller på lofter bliver opdaget, siger Rasmus Ruby-Johansen.

De 20.000 nye vandalamer skal efter planen udrulles til kunder fra marts 2023 til og med 2024.

Relateret indhold