En bred politisk aftale fra 2022, der har som formål at sikre, at Danmark via efteruddannelse og opkvalificering kan indfri de grønne ambitioner, som den grønne omstilling kræver, sender nu 217 mio. kr. af sted mod erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelserne.
De mange millioner skal anvendes til investering i udstyr, kompetenceløft af undervisere og udvikling af undervisningsforløb på uddannelsesinstitutionerne.
Læs også: FRI: Aftale om grønne midler er en god start
Helt konkret kan der søges 108,5 mio. kr. til udstyrsinvesteringer på uddannelser inden for de tre brancher teknologi, byggeri og transport, 54,3 mio. kr. til faglig opkvalificering af undervisere inden for teknologi, byggeri, transport, kontor, handel og forretningsservice samt 54,2 mio. kr. til udvikling af undervisningsforløb inden for de samme seks brancher.
Afgørende for den grønne omstilling
Partierne bag ‘Aftale om grøn skattereform for industri mv.’ fra 2022 har besluttet, at midlerne skal kunne søges af uddannelser inden for de områder, som vurderes at have særlig betydning for den grønne omstilling. Særligt bygge-, teknologi- og transport-branchen bliver tilgodeset.
Adm. direktør i brancheorganisationen Danske Byggecentre, Palle Thomsen, er begejstret for, at byggeriets vigtighed i forhold til den grønne omstilling nu bliver anerkendt:
– Vi er meget tilfredse med de nye puljer til grøn efteruddannelse og opkvalificering. Især glæder det os, at midlerne kan søges af uddannelser inden for det merkantile område og byggeri. Begge uddannelsesområder er afgørende for den grønne omstilling, og at de fremhæves blandt de få uddannelser, der kan søge midlerne, understreger denne pointe og betydningen, som politikerne på Christiansborg har tillagt dem, siger han.
Vi mangler faglærte
Finansiering til grøn efteruddannelse og opkvalificering kommer gennem EU’s genopretningsfond og planen REPowerEU, der skal bidrage til at accelerere den grønne omstilling. Initiativet er finansieret af den Europæiske Union – NextGenerationEU.
Læs også: Innovativ borgmester får plads i We Build Denmarks inderkreds
Børne- og Undervisningsminister Mattias Tesfaye siger:
– Hvis Danmark skal nå i mål med den grønne omstilling er det ikke nok at tænke i nye løsninger og teknologier. Det kræver også dygtige faglærte, der har de kompetencer, den bæredygtige udvikling kræver. Vi mangler folk, der kan reparere elbiler og opsætte vindmøller. Derfor er jeg glad for, at vi nu kan give erhvervsskolerne og arbejdsmarkedsuddannelserne en økonomisk håndsrækning, som gør det muligt for institutionerne både at investere i nyt udstyr og teknologi, og udvikle undervisningsforløb, der kan klæde eleverne på til arbejdet med den grønne omstilling.
Det ventes, at ansøgningspuljerne åbnes senest januar 2025 med ansøgningsfrist i midten eller slutningen af marts 2025. Midlerne udmøntes i 2025-2026.