Stigende materialepriser knuser drømmen om 163 almene boliger

De 163 almene og tiltrængte boliger, som Boligselskabet Nordsjælland ville opføre udenfor Hillerød, er aflyst. Årsagen er de højere priser på bl.a. byggematerialer.
Syv klynger af huse skulle have været fordelt ud over det fire hektarer store areal, der skulle have indbudt til fællesskab mellem generationer. Nu er grundsalget annulleret, og drømmen om de 163 almene boliger knust. Illustration: Sweco Architects
Syv klynger af huse skulle have været fordelt ud over det fire hektarer store areal, der skulle have indbudt til fællesskab mellem generationer. Nu er grundsalget annulleret, og drømmen om de 163 almene boliger knust. Illustration: Sweco Architects

For lige knap tre år siden kunne vi her på Dagens Byggeri fortælle den glædelige nyhed, at Boligselskabet Nordsjælland havde vundet en grundkøbskonkurrence af en fire hektar stor grund i Hillerød-bydelen Skævinge. Planen var at bygge 163 tiltrængte almene boliger i syv mindre klynger – heriblandt et seniorbofællesskab.

Nu har Hillerød Kommune, der ejer grunden, annulleret salget.

Læs også: Efter syv år: Endelig går AlmenBolig+-byggeriet i gang

Problemet er, at boligbyggeriet ikke kan realiseres inden for de almene byggeprojekters maksimumbeløb. Det er den pris, det maksimalt må koste at bygge alment pr. kvm, således at beboernes husleje fortsat kan være på et rimeligt niveau. Det er blandt andet de højere bygge- og materialepriser, stigende renter og tilslutningsafgifter, der har ramt projektet hårdt.

Hver boligklynge skulle have haft et mindre fælleshus til f.eks. fælles værksteder, en gæstebolig,  beboercafé el.lign. Illustration: Sweco Architects
Hver boligklynge skulle have haft et mindre fælleshus til f.eks. fælles værksteder, en gæstebolig, beboercafé el.lign. Illustration: Sweco Architects

– Vi er simpelthen så ærgerlige over, at byggeriet ikke kan gennemføres inden for de nuværende rammer. Vi er blevet overhalet af verdenssituationen og de deraf stigende priser, siger Lena Andersen, formand for Boligselskabet Nordsjælland.

Ser stort behov

Der er ellers tydeligt behov for flere almene boliger i området: 170 personer stod på venteliste til de 163 forventede almene boliger i Skævinge, mens over 600 personer havde skrevet sig på interesselisten.

Læs også: Udvider vandværk – øger budgettet fra 125 til 166 mio. kr.

– Hillerød er på listen over de 15 kommuner i Danmark med den største befolkningstilvækst, og blandt andet med opførelsen af det nye supersygehus og den dertil kommende arbejdskraft står det klart, at der i de kommende år er behov for boliger, der er til at betale for alle indkomstgrupper, siger boligselskabets formand, der fortsat afsøger alle muligheder for at bygge nye almene boliger i Hillerød og omegn.

Relateret indhold