Borgmester: “Naturbyen hæver barren for fremtidens boligkvarterer”

Den nye bydel Naturbyen i Middelfart, der får ca. 300 boliger, skal bl.a. være et internationalt demonstrationsprojekt og bliver måske verdens første CO2-neutrale bydel.
Det nye boligområde Naturbyen bliver ikke bare CO2-neutralt, der planlægges også efter fællesskaber og forskellige boligformer og ejerforhold. Illustration fra den tidlige udvikling af Naturbyens vision: Effekt/Middelfart Kommune
Det nye boligområde Naturbyen bliver ikke bare CO2-neutralt, der planlægges også efter fællesskaber og forskellige boligformer og ejerforhold. Illustration fra den tidlige udvikling af Naturbyens vision: Effekt/Middelfart Kommune

Udviklingsselskabet Balance Beat har indgået en skelsættende aftale med Middelfart Kommune og kan nu begynde udviklingen af den CO2-neutrale bydel Naturbyen, der skal opføres på et 10 hektar stort areal ved Middelfart.

Aftalen sætter rammerne for, hvordan udviklingsplanen for Naturbyen skal udarbejdes, så det bliver tydeligt, hvordan de store ambitioner bliver til et af de mest bæredygtige boligudviklingsprojekter internationalt.

Naturbyen er et unikt boligprojekt i Middelfart Kommune med ca. 300 boliger, hvor de enkelte boliger i gennemsnit maksimalt må udlede fire kilo CO2-ækvivalenter (emissioner) per m2 per år. Best-practices på området i dag er på cirka 5,8 kilo CO2-ækvivalenter per m2 per år.

Læs også: Dalum Papirfabrik blomstrer op – sidste blok afleveret

Minimum 50 % af arealet, der ikke er befæstet eller bebygget, skal udlægges til naturarealer, og der kommer mellem 4-5 hektar skov. Det tilstræbes, at der etableres vedvarende energikilder indenfor projektområdet, som sammen med skovarealet i videst muligt omfang bidrager til, at Naturbyen er CO2-neutral i 2050.

Går foran

Når Middelfart Kommune om seks måneder modtager udviklingsplanen fra Balance Beat, går kommunen i gang med at udarbejde en lokalplan for området. Udviklingsaftalen sikrer Balance Beat en forkøbsret, som betyder, at selskabet har muligheden for at matche det højeste bud på Naturbyen, når projektet bliver sendt i udbud.

Borgmester Johannes Lundsfryd Jensen siger:

– Det er det mest ambitiøse boligprojekt, hvad angår klimavenligt byggeri og fremme af biodiversitet i Danmark – formentlig i hele verden. Det er ganske enkelt banebrydende og hæver barren for fremtidens boligkvarterer, siger borgmesteren.

Projektet er udviklet af Middelfart Kommune i et samarbejde med tegnestuen Effekt helt tilbage i 2021, og nu er der kommet så meget skub i projektet, at en udviklingsaftale er på plads.

Der er arbejdet cirkulært på flere måde i visionen for Naturbyen. Stillbillede fra visionsvideo: Effekt/Middelfart Kommune
Der er arbejdet cirkulært på flere måde i visionen for Naturbyen. Stillbillede fra visionsvideo: Effekt/Middelfart Kommune

– Naturbyen skal være et samlingspunkt i lokalområdet og et udstillingsvindue mod verden. Vi får en helt unik kombination af klimavenlige boliger, ny skov og fællesskaber mellem mennesker. De kommende beboere kommer til at bo i et smørhul med mere bæredygtige huse, omkranset af natur, i kort afstand til skole og børnehave og kun et stenkast fra vandet, siger borgmesteren.

Et internationalt demonstrationsprojekt

Den overordnede vision for Naturbyen er, at det skal være et internationalt demonstrationsprojekt, hvor nye teknologier integreres i attraktive boligbebyggelser, og hvor mere bæredygtige løsninger bliver en del af områdets identitet og servicetilbud til områdets kommende beboere.

– Målet om at etablere en CO2-neutral bydel er en meget ambitiøs og spændende udfordring, der stiller store krav til os som udvikler, men også til vores rådgivere og andre samarbejdspartnere, der skal medvirke til at nå denne målsætning, siger Søren Palmelund fra Balance Beat.

En høj grad af beboerdiversitet

Projektet, der er så nyskabende, at det tidligere har været udstillet på den Internationale Arkitekturbiennale i Venedig, fastlægger med udviklingsaftalen for eksempel:

– hvor meget CO2, der maksimalt må udledes for boligerne

– at fællesarealerne skal udlægges som natur og udvikles i fællesskab med kommunen

– at områdets lokale aktører skal inddrages i projektet

– at Balance Beat har seks måneder til at udarbejde udviklingsplanen for Naturbyen

Læs også: Gik målrettet efter udviklingsprojekt – nu sættes byggeriet endelig i gang

Udover det miljømæssige aspekt vil der være stor fokus på social bæredygtighed, stærke fællesskaber og aktiviteter i Naturbyen, bl.a. så man kan undgå ensomhed hos beboerne.

– Der satses på en høj grad af beboerdiversitet, hvor man kommer hinanden ved på tværs af generationer, boligformer og ejerforhold. Boligerne vil henvende sig til en bred gruppe af beboere med forskellig økonomisk baggrund, men med udgangspunkt i en fællesnævner, som er interessen for en bæredygtig livsstil, siger Søren Palmelund.

Relateret indhold