Når den delvist nedbrændte, 400 år gamle Børsen skal genopbygges, som flere, bl.a. politikere på Københavns Rådhus, er fortalere for, bør bæredygtighed være ét af de bærende principper, lyder det fra formand i Konstruktørforeningen, Kirsten Nielsen.
– Børsen er faktisk et eksempel på bæredygtigt byggeri, fordi bygningen har eksisteret i 400 år og har ændret funktion efter skiftende behov. Én bæredygtig mulighed er derfor at genopbygge på en måde, så den nye bygning også kan holde i 400 år.
Læs også: Fællesfonden: Hurtigt er ikke altid effektivt
Strenge krav spænder ben
En anden mulighed for at genopbygge Børsen bæredygtigt er at tænke i genanvendelse og undersøge mulighederne for at bruge nogle af materialerne fra den tidligere bygning.
Ifølge næstformand for Konstruktørforeningen, Jette Leth Fejerskov Djælund, er det lige nu for tidligt at sige, hvor meget der egentlig vil kunne genbruges, men den egentlige problematik ligger i de lovmæssige benspænd:
– Vi er i stigende grad blevet underlagt dokumentationskrav for byggematerialer, så vi sikrer kvalitet og ansvarsfordeling. Problemet er, at for strenge krav spænder ben for ønsket om anvendelse af genbrugsmaterialer. Det betyder, at det kan blive for risikabelt at tage ansvar for materialerne.
Læs også: Efter branden i Børsen: Ny fond vil redde bygningskulturarven i hele landet
Kirsten Nielsen håber derfor, at branden vil være en øjenåbner for politikerne omkring en problematik, som branchen allerede ser alt for tydeligt:
– Lad Børsen være en anledning til at kigge grundigere på dokumentationskravene, så vi lettere kan bygge med genanvendte materialer og dermed mere bæredygtigt, siger Kirsten Nielsen, som tilbyder at uddybe sit standpunkt overfor politikerne.