De fleste har nok bemærket, at vejret har været ekstra vådt denne vinter, og det er også en udfordring, der har fyldt mere end normalt i bygge- og anlægsbranchen – og for mange virksomheder fungeret som en hæmsko for arbejdet.
I Danmarks Statistiks seneste månedlige opgørelse over produktionsbegrænsninger melder 26 % i bygge- og anlægsbranchen, at dårligt vejr har begrænset produktionen i februar.
Læs også: Anlæg slår rekord, mens boligbyggeriet tager største dyk i 13 år
Seniorøkonom Lasse Lundqvist fra Prognosecenteret har analyseret opgørelsen og er gået længere ned i tallene, som viser, at udviklingen i år er endnu mere markant:
I vinteren 2024, gældende dec. 2023, jan. 2024, feb. 2024, var andelen af virksomheder, som var udfordret af vejret i bygge- og anlægsbranchen på sit højeste sinde 2011 – hele 23 % i gennemsnit af den samlede branche:
– Høje renteniveauer, tilbagebetaling af coronagæld, forsyningsproblemer mm. er alle eksempler på, at der er nok af udfordringer, og at vi lever i en kompleks verden. Økonomer giver en status på økonomien ud fra vanskeligt beregnelige kerneindikatorer, men nogle gange er det noget så fundamentalt som vejret, der udfordrer bygge- og anlægsbranchen, siger han.
Enormt frustrerende
Mindre overraskende er vinteren gået hårdest ud over anlægsentreprenørerne, hvor 57 % i gennemsnit har været begrænset i deres arbejde. For murerne er tallet 38 %:
– Hos mange anlægsentreprenører har f.eks. vådt grus betydet, at pladevibratoren er blevet stående i tørvejr, og at arbejdet har måtte sættes på pause, siger Lasse Lundqvist.
Han tilføjer:
– Som virksomhed kan man forbedrede sig på meget, men det er enorm frustrerende, når vejret betyder, at arbejdet må sættes på pause. Her kan man intet gøre.