I 3. kvartal 2023 fortsatte producentpriserne for enfamiliehuse med at stige.
Samtidig med at det stadig bliver dyre at bygge, er salgspriserne for enfamiliehuse ikke fulgt med i samme tempo – og denne udvikling gør det alt andet lige mindre fordelagtigt at opføre denne hustype.
Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik, som Prognosecenteret har analyseret.
– Sammenligner man udviklingen i indeksene over de seneste 2 år, er producentpriserne for enfamiliehuse steget med 22 %, mens salgspriserne er steget med 0 %. På lang sigt bør udviklingen i de to indekser følges nogenlunde ad, da det i teorien ikke vil kunne betale sig at købe et eksisterende hus, hvis man kan bygge et nyt billigere, forklarer seniorøkonom Lasse Lundqvist.
Økonomen understreger, at priserne for de eksisterende enfamiliehuse også er styret af geografi, og påpeger, at eksisterende huse oftest vil ligge tættere på byerne, hvilket trækker priserne op.
Dyrt for virksomhederne
Og den markante udvikling har konsekvenser for bygge- og anlægsbranchen.
Ifølge Lasse Lundqvist har de stigende omkostningerne højst sandsynligt bidraget til det høje antal konkurser, som branchen oplever i øjeblikket:
– Mange virksomheder får udhulet deres indtjening, og projekter bliver sat på hold. Vi oplever stadig her i 2024, at projekter bliver aflyst, fordi man ikke kan blive enige om priserne.
Læs også: Cheføkonom: Byggeriet går et hårdt år i møde
Lasse Lundqvist fortæller videre, at det er en stor udfordring at navigere i et sløret marked med forstyrrende prissignaler, og at det har gjort beslutningsprocesserne omkostningstunge:
– Det betyder ikke alene, at virksomhederne bruger meget længere tid på at regne tilbud ud, men risikoen for en forkert prissætning er i høj grad også steget. Og det har selvfølgelig betydning for byggevirksomhedernes fortjeneste, siger seniorøkonomen.