Kvaliteten af træbyggerier skal op – ny mand er på opgaven

Byggeskadefondens nye tekniske chef, Peder Fynholm, kommer med relevant og årelang erfaring med træ og biomaterialer på Teknologisk Institut. Nu skal han være med til at fremme kvaliteten af træbyggerier.
Ifølge Byggeskadefondens nyansatte tekniske chef, Peder Fynholm, kan fondens erfaringer være med til at sætte spot på de udfordringer, der kan opstå, når vi i langt højre grad skal bygge med genbrugsmaterialer, træ og andre biogene materialer.
Ifølge Byggeskadefondens nyansatte tekniske chef, Peder Fynholm, kan fondens erfaringer være med til at sætte spot på de udfordringer, der kan opstå, når vi i langt højre grad skal bygge med genbrugsmaterialer, træ og andre biogene materialer.

Byggeskadefonden vil øge kvaliteten af dansk træbyggeri og har derfor ansat civilingeniør Peder Fynholm til at stå for indsatsen. Han kommer fra en stilling som souschef for afdelingen Træ og Biomaterialer på Teknologisk Institut og forventningen er, at han med sin viden om biogene materialer kan styrke Byggeskadefondens indsats for at fremme kvaliteten af bl.a. træbyggerier.

– Vi ser flere og flere byggerier opført af træ og forventer også flere genbrugsmaterialer. Det er en udvikling, som vi nu er klædt endnu bedre på til at hjælpe godt på vej, siger driftsdirektør i Byggeskadefonden, Kathrine Birkemark, der med Peder Fynholm ombord nu bedre vil kunne koncentrere sig om posten som driftsdirektør.

Ifølge Peder Fynholm kan Byggeskadefondens erfaringer være med til at sætte spot på de udfordringer, der kan opstå, når vi i langt højre grad skal bygge med genbrugsmaterialer, træ og andre biogene materialer.

Læs også: Teknologisk står bag et nyt ‘LinkedIn’ for hele træbranchen

– Fugt er bygningers største udfordring i det danske klima. Konsekvensen af ikke at kunne håndtere fugt i praksis bliver blot mere tydelig, når man bygger med fugtfølsomme materialer som træ. Problemet er, at ikke alle aktører er vant til at håndtere de biogene materialer, som jo er mere fugtfølsomme end tegl og beton på både byggepladsen, og når byggeriet står færdigt, påpeger Peder Fynholm og tilføjer:

– Vi skal i endnu højere grad bruge Byggeskadefondens data til at udpege de byggesvigt, der kan føre til skader, fordi vi på den måde kan klæde branchen på til at forudsige udfordringerne og løse dem.

Læs også: Peder Fynholm var i 2022 nomineret til prisen Det Bæredygtige Element – Ildsjælen for sit arbejde med gennem mere end 20 år at udbrede brugen af træ som byggemateriale.

Har opsamlet erfaringer

Netop udfordringen med at sikre byggeriet kvalitet under den grønne omstilling er noget Peder Fynholm ser frem til.

– Den almene sektor har i mange år lagt vægt på at bygge robust, og Byggeskadefonden har opsamlet og delt erfaringer fra eftersynene af byggerierne. Det giver unikke muligheder i en tid med omstilling til et mere bæredygtigt byggeri. Der er allerede opført mange almene bebyggelser af træ, så Byggeskadefonden kan bidrage med erfaringer, der kan gøre fremtidens byggerier af træ endnu bedre, siger Byggeskadefondens nye tekniske chef.

Relateret indhold