De tre arkitektvirksomheder Schönherr, Gründl Haahr og Vandkunsten fik i september til opgave at komme med løsninger til, hvordan stationen, Remisen, torvet, parken, Artium og idrætshallerne i Brande bedst kan bindes sammen i en stærk forbindelse. Det skal bl.a. ske via et gennembrud i husrækken ved byens torv i centrum.
Projektet hedder ‘Gennembruddet. Fra købstad til mødestad’, og nu har partnerskabet bag, Brande City, Bestseller, Realdania og Ikast Brande Kommune, valgt at gå videre med Vandkunstens forslag til at bringe Gennembruddet i Brande midtby videre.
Vandkunsten har i sit vinderprojekt valgt at kalde den nye forbindelse for ‘Sammensyningen’, da den giver de eksisterende steder og de nye byrum mulighed for at understøtte hinanden.
Den nye byforbindelse skaber ikke kun nye vejrligsbeskyttede muligheder i det nye Byhus og Byens Madhus. Torvet får også bedre opholdsmuligheder, og på solsiden af Byhuset, Byens Madhus og Trappen skabes helt nye sydvendte uderum med udsigt over åen og parken nedenfor.
Med gennembruddet skabes et nyt identitetsgivende knudepunkt, der som et fyrtårn skal stå som symbol for Brandes nye identitet som ‘Mødestad’.
Nye intime byrum
Fagforvaltningen roser særligt Vandkunstens forslags landskabelige løsning omkring åen.; at den urbane kant går helt til grænsen, og at landskabet folder sig frodigt ud ved den modsatte å-bred.
Der hvor Gennembruddet i dag møder Brande Å, er den reguleret. Vandkunsten foreslår i stedet at genslynge åens forløb og skabe bedre betingelse for natur og biodiversitet, så der kan skabes et helt nyt og spændende å-landskab. Et landskab hvor naturen får plads og de naturlige dynamikker iscenesættes.
‘Forslaget viser stor sans for Brandes skala og stoflighed. Vi elskede virkelig at få et svar på opgaven, vi ikke havde forestillet os – og det viste sig jo at være præcis den tilgang til projektet, vi havde brug for. I viser en udpræget forståelse for Brandeskalaen, og I viser os nye intime byrum, som havde de altid været der’, lyder det.
Vandkunsten varetager selv både arkitekt- og landskabsarkitektydelsen.
Opgaven er kompleks
Helt overordnet var styregruppen enig om, at Vandkunsten viste den største indlevelse og den mest præcise forståelse for opgavens kompleksitet. Gennembruddet skal nemlig føles trygt og velkomment, både når der er byfest en sommeraften i juli, og når man kommer alene op gennem anlægget en sen torsdag aften i november.
Læs også: Kartoffelcenter til 60 mio. skyder op i Brande
– Opgaven er kompleks, og der kommer stadig ny viden og kreative benspænd til, så Gennembruddet har endnu ikke fundet sit endelige udtryk. Det er netop dét, som de dygtige arkitekter fra Vandkunsten skal hjælpe os med. Vi går en spændende og kreativ fase i møde, og i styregruppen glæder vi os meget til at komme i gang i begyndelsen af det nye år, siger formanden for styregruppen, Simon Vanggaard fra Ikast-Brande byråd.