DGNB Planet
- – Udmærkelsen tager afsæt i de eksisterende rammer fra DGNB-systemet, men inden for konteksten af de planetære grænser.
- – DGNB Planet består af en række knock-out krav, som alle skal være overholdt for at udmærkelsen kan opnås.
- – Ud over overholdelsen af knock-out kravene, er det et krav, at bygningen DGNB-certificeres samt at performance på alle knock-out krav synliggøres.
- – Dette betyder blandt andet, at LCA-filen skal være tilgængelig for alle og at DGNB Planet vedligeholdes.
- – Der rapporteres årligt på både biodiversitetsstrategi og energiforbrug i bygningen.
- – DGNB Planet vil blive udviklet løbende i takt med de planetære grænser
- – DGNB Planet blev introduceret i januar 2023
- – DGNB Planet koster ikke ekstra
- Kilde: Rådet for Bæredygtigt Byggeri
I januar lancerede Rådet for Bæredygtigt Byggeri udmærkelsen DGNB Planet, som er for de allermest ambitiøse byggeprojekter i forhold til at komme nærmere de planetære grænser. Udmærkelsen kan tildeles byggeprojekter, som opnår en DGNB-certificering, men samtidig også efterlever en række knock-out krav og vælger at recertificere løbende.
I første version af Planet-udmærkelsen har det været muligt at stille krav til fire ud af ni planetære grænser. Det drejer sig om de miljømæssige aspekter i byggeriet, som omhandler uønsket kemi, biodiversitet, arealanvendelse og klimaforandringer. Alle skal de dokumenteres i byggeriet.
– Med den nye Planet-udmærkelse har vi sat barren højt, og kun de mest ambitiøse kommer igennem nåleøjet. Målet er at rykke branchen tættere på de planetære grænser og anerkende dem, som gør en ekstra indsats for at bygge med ambitiøse bæredygtighedstiltag, udtaler direktør for partnerskaber og strategisk udvikling i Rådet for Bæredygtigt Byggeri, Sisse Norman Canguilhem.
Læs også: Efterspørgslen på seniorboliger er næsten umættelig
Bygger med meget lavt CO2-aftryk
Nu er det første byggeprojekt blevet tildelt DGNB Planet, nemlig det moderne boligfællesskab for voksne mennesker 50+ uden hjemmeboende børn, Viggohaven i Holbæk, som er en del af Tetriis´ boligkoncept Agorahaverne.
William Kanta, direktør i Tetriis-koncernen, siger:
– Ambitionen er at skubbe ejendomsbranchen i en grønnere retning og skabe sammenhængskraft i Tetriis’ lokalforankrede fællesskaber. Med Planet-udmærkelsen understreges vores førerposition, når det kommer til at bygge med et meget lavt CO2-aftryk.
En omfattende gennemgang af projektet
Rådet for Bæredygtigt Byggeri forventer, at kun ganske få byggerier om året vil kunne opnå en Planet-udmærkelse, da en lang række bæredygtighedstiltag skal opfyldes. For Viggohaven har det betydet en omfattende gennemgang af projektet, krav til dokumentation af materialevalg og fremlæggelse af biodiversitetstiltag.
Det er også et krav at LCA-filer er frit tilgængeligt til inspiration og videndeling for andre i branchen.
– Da Rådet for Bæredygtigt Byggeri lancerede DGNB Planet i januar 2023, stod det klart for os, at udmærkelsens kriterier passede rigtig godt til den måde, vi i Tetriis arbejder med bæredygtighed. Særligt når det kommer til reduktion af miljøpåvirkning, anvendelse af certificeret træ, biodiversitetstiltag og at minimere potentielle skadelige stoffer, som er vores fokusområder, fortæller projektdirektør i Tetriis, Allan Plambæk Madsen.