Klimaet smuldrer mellem hænderne på os, og vi ønsker ikke at være afhængige af olie og gas til opvarmning fra andre lande. Derfor er varmepumper og fjernvarme efterspurgt over hele landet.
Det er også billedet i Hillerød, hvor seks fjernvarmeprojekter på mellem 925 meter og 9.000 meter snart kan sættes i gang.
I alt drejer det sig om placeringen af mere end 23 kilometer fjernvarmeledning. Hillerød Kommunes by- og miljø-forvaltning har screenet de seks områder for at finde ud af, om de konkrete fjernvarmeprojekter vil påvirke miljøet væsentlig.
De seks byområder, hvor der ser ud til at være fjernvarme på vej, ligger i Ny Harløse, Ny Hammersholt, Nørre Herlev/Brødeskov, Gadevang, Salpetermosen og Sønder Strødam
Ud fra screeningerne er det ikke vurderet, at miljøet vil tage skade. Afgørelsen er truffet efter §21 i miljøvurderingsloven. Der er især lagt vægt på, at anlægsarbejdet foretages i offentlige veje og private fællesveje.
Læs også: Hillerøds trafikknudepunkt gennemgår omfattende fornyelse
Da miljøet ikke forventes at tage skade, skal der ikke udarbejdes en miljøkonsekvensrapport nogen af stederne, hvorfor fjernvarmeprojekterne forventes at kunne gå i jorden allerede i 2024.
De seks projekter er:
Ny Harløse: Ca. 1.185 meter
Ny Hammersholt: Ca. 4.900 meter
Nørre Herlev/Brødeskov: Ca. 4.950
Gadevang: Ca. 9.000 meter
Salpetermosen: Ca. 2.300 meter
Sønder Strødam: Ca. 925 meter
Krav: 60 % forhåndstilslutning
Alle projekter omfatter hovedledninger, der skal nedgraves i offentlige og private fællesveje i 2024. De fleste steder vil fjernvarmen afløse individuel naturgasforsyning samt oliefyr.
Læs også: Har travlt med varmepumper og solceller
60 % af varmegrundlaget for boliger (naturgas og olie) samt tilslutning af større ejendomme (erhverv og offentlige bygninger) skal være opfyldt via forhåndstilslutning, for at projekterne sættes i gang.
Der er nu en fire ugers klageperiode, hvor privatpersoner, virksomheder, organisationer og offentlige myndigheder kan klage over beslutningen.