En helt ny PropTech-fond, som foreningen af business angels i Danmark – DanBan – og Realdania har taget initiativ til, skal bidrage til at lukke det finansieringsgab, der i dag er mellem iværksætternes egne investeringer og de større investeringer, som de traditionelle venturefonde typisk kommer med.
Med fonden og den brede vifte af investorer bag er det muligt at samle en række kompetencer og midler, så investeringerne kan blive mere kvalificerede. Dermed er der større sikkerhed for opfølgningsinvesteringer på det rigtige tidspunkt, lyder det fra Realdania, der kalder investeringen for missionsrettet:
– Vores investering i Proptechfonden supplerer vores filantropiske arbejde, hvor vi støtter innovation og udvikling af nye løsninger, der kan bidrage til at hjælpe byggeriet i en mere effektiv retning. Vi har tidligere investeret missionsrettet i bl.a. Building Ventures, Navitas Capital og A/O Proptech, og i forhold til de eksisterende investeringer retter denne investering sig mod de helt tidlige faser i udviklingen af løsninger til byggeriet og primært imod danske startups, siger investeringsdirektør Kenneth Lillelund Winther.
Investorer har dyb indsigt i feltet
Den nye investeringsfond får navnet DBPT Fond (Proptechfonden) og får som målrettet fokus at understøtte med investeringer i teknologibaserede pre-seed og seed- startups inden for byggeriet og ejendomssektoren. Størstedelen af investeringerne skal rettes mod danske startups. De øvrige investeringer skal ske i Norden og EU-nabolande. Ambitionen er, at fonden rejser 50 mio. kr. i kapital.
Proptechfonden er en aktivt forvaltet fond. Ud over Realdania som ankerinvestor med op til 49 % af fondens midler forventes op mod 25 af DanBans medlemmer at investere i fonden.
Formand Jesper Jarlbæk glæder sig over, at en gruppe af business angel-organisationens medlemmer allerede har været involveret i etableringen af fonden og bl.a. udgør direktionen og en del af bestyrelsen.
– For vores medlemmer betyder det, at de får mulighed for at dyrke PropTech-området helt snævert og meget fokuseret sammen med andre investorer, der har dyb indsigt i feltet. Det er helt særligt, at fonden både har industri- og fasefokus, og det skulle gerne give flere succesfulde investeringer. At investere i fonden vil give vores medlemmer endnu en mulighed for at opnå gode afkast og god risikospredning, siger Jesper Jarlbæk.
Co-investorer vil være fondens ‘øjne og ører’
Proptechfonden ledes af en bestyrelse, der i forhold til investeringsbeslutningerne agerer uafhængig af Realdania og DanBan. Sammensætningen af bestyrelsen understøtter en aktiv forvaltning og repræsenterer et kompetencefelt, der har dyb viden om feltet og økosystemet, fra pre-seed til exit.
Det er Per Andersen, tidligere partner i PWC, og Lars Bonde Lindberg, tidl. ejer af entreprenørvirksomheden StenKlint, der er de ledende partnere. Begge har en lang række PropTech-investeringer i bagagen og får nu til opgave for fonden at finde 20-25 relevante investeringer ud af hundredvis af mulige investeringscases.
Formand for bestyrelsen Christian Carlsen, der til daglig er professionel investor og bestyrelsesmedlem, skal – sammen med den øvrige bestyrelse og de to ledende partnere – opsøge og vurdere nye investeringer. Dertil forventes andre business angels og investorer at bidrage aktivt som ambassadører.
– De kan med deres brancheviden og potentielle rolle som co-investorer være vores ‘øjne og ører’ i hele landet og fremme de rigtige investeringer. Samtidig får de med fonden et apparat, der screener og udvikler de investeringscases, de kan have en særlig interesse i.
Der er brug for markedsklare løsninger
At PropTech-branchen er i stærk udvikling bekræftes af brancheorganisationen PropTech Denmark. I organisationens brancherapport for 2023 fremgår det, at der i 2021 blev investeret 354 mio. kr. i branchens start-ups, og at det beløb i 2022 var vokset med knap 400 % til 1.378 mio. kr.
– Investeringer i PropTech er mangedoblet, siden vi begyndte at tælle i 2020. I en branche med et væld af akutte udfordringer er der brug for markedsklare løsninger, der kan skaleres. Derfor er vi glade for at byde velkommen til en ny fond, der kan understøtte innovation allerede i de tidlige stadier – og som kan følge dem i vækstrejsen, siger brancheorganisationens direktør Michael Ambjørn.
Udover start-ups, består økosystemet omkring fonden af andre investorer, netværk, iværksætternes potentielle kunder, m.fl., hvoraf en række allerede er en del af et fælles miljø i Bloxhub.