Et påklistret “Til leje”-skilt i udstillingsvinduet og tomme erhvervslokaler bag facaden.
Det er efterhånden ikke et sjældent syn, når man bevæger sig rundt i det danske bybillede.
Læs også: Øget bekymring: Ejendomsinvestorer ramt af rekordlave afkast
Faktisk viser en ny rapport fra EjendomDanmark, at butikstomgangen i Danmark nu er på sit højeste i to år.
Tomgangen beskriver omfanget af ledige butikslejemål, og tallet er steget til 7,6 % i 4. kvartal, hvilket skaber en kvartalsvis stigning på 0,4 procentpoint. Der er derudover også tale om en stigning på 0,9 procentpoint i forhold til oktober 2022.
Til sammenligning har gennemsnittet i Danmark været på 6,7 % i perioden 2000-2023.
Læs også: Ny kædechef skal udvikle Lemvigh-Müllers håndværkerbutikker
– Landets to største byer har begge oplevet væsentligt flere ledige butikslokaler i den seneste tid, og det er det, der især påvirker det landsdækkende gennemsnit, siger Bjarke Roed-Frederiksen, der er økonomisk konsulent i EjendomDanmark, og uddyber:
– De fysiske butikker har længe kæmpet med internetbutikkerne om de handlendes gunst. Læg dertil, at begge butikstyper har lidt under vigende salg i takt med tiltagende inflation. Omstruktureringer i flere af de store supermarkedskæder fører også til midlertidig tomgang, mens butikker skifter indretning og navn på facaden.
Tomgang i de større byer
Den overordnede stigning er hovedsageligt forårsaget af udviklingen i de større byer. I Aarhus er butikstomgangen blandet andet steget fra 7,2 % til 8,3 % det seneste kvartal.
Samme udvikling gør sig gældende i hele Region Hovedstaden, hvor der er dukket flere ledige lokaler op. Særligt er det tilfældet i centrum af København, hvor Indre By har oplevet en kvartalsvis stigning på 0,9 procentpoint, hvilket bringer tomgangen for området op på 8,2 %.
Værst på Sjælland
Tomgangsprocenten er dog fortsat størst i Region Sjælland, hvor andelen af ledige butikslokaler nu er på 8,7 % sammenlignet med 8,5 % i sidste kvartal.
Læs også: Sælger lejeboliger for over 1 milliard i Sydhavnen
Butikstomgangen er derudover opgjort til 10,4 % i Vest- og Sydsjælland, imens Østjylland holder sig under landsgennemsnittet med 6,8 %.
– Det indikerer, at man nogle steder i udkantsområderne også oplever udfordringer med at tiltrække lejere til butikslokaler. Og at efterspørgslen efter butikslejemål endda er endnu mindre end i de større byer, siger Bjarke Roed-Frederiksen.