Behovet for faglærte i Danmark er massivt voksende, og samtidig er optaget på erhvervsuddannelserne fortsat faldende.
Fra politisk hold er erhvervsuddannelserne senest blevet lovet et løft i forbindelse med den historisk brede finanslov, og derudover forsøger branchen også selv at skabe større appel til de unge.
Læs også: SMVdanmark: Finansloven rammer godt – men mangler 2 vigtige
Et af de mange trækplastre er her Håndværkskollegiet i Horsens, der bliver Danmarks første kollegie for unge lærlinge inden for byggeriets klassiske håndværksfag.
Et koncept, der har til formål at skabe mere attraktive rammer for de unge ved blandt andet at tilbyde et fællesskab, som mange lærlinge i dag savner på byggeriets erhvervsuddannelser:
– Vi oplever, at håndværksfagene savner anerkendelse bredt set i samfundet. Og vi oplever, at de unge på byggeriets erhvervsuddannelser savner et fællesskab, fortæller kollegiedirektør Anne Sophie Madsen og fortsætter:
– Man er meget lidt sammen med de samme unge og skal i høj grad finde sit fællesskab ude på lærepladsen. Vi prøver at skabe fællesskaber og en anerkendelse af håndværksfagene gennem den måde, vi bygger på, og sætter håndværket i centrum.
Større trivsel og mindre frafald
Håndværkskollegiet i Horsens forventes at være indflytningsparat i marts 2024, og samtidig er to andre kollegier under opførelse i Herning og Roskilde.
Læs også: Mangel på faglærte: Hjælp til virksomheder med at imponere de unge
Inspireret af landbrugsskoler, høj- og efterskoler samt skolehjem vil Fonden for Håndværkskollegier herigennem forsøge at skabe en ny tradition for håndværkskollegier fremover.
På den lange bane forventes kollegierne også at kunne skabe større trivsel og mindre frafald på erhvervsuddannelserne:
– Det er noget af det, vi kan se, der virker på de gymnasiale uddannelser, hvor vi ser et meget lavere frafald. Vi forsøger at give nogle bud på, hvordan man kan gøre det i Herning, Horsens og Roskilde. Og så håber vi, at vi kan bringe vores erfaringer i spil i diskussionen om, hvordan vi kan udvikle vores erhvervsuddannelser på sigt, fortæller Anne Sophie Madsen.
Æstetik og fagligt fællesskab
Kollegierne bygges primært i bæredygtige materialer, og de skal herudover også fremvise en høj byggestandard for fremtidens håndværkere. Foruden den æstetiske inspiration bliver også fem mentorer tilknyttet de fire integrerede værksteder i kollegiet, der er tiltænkt snedker-, tømrer-, murer- og malerarbejde.
Ifølge Anne Sophie Andersen indgår begge aspekter nemlig, når det kommer til at skabe motivation:
– Vi ved, at den støtte og inspiration, de unge får fra rollemodeller og mentorer, er meget afgørende for fastholdelse, fortæller hun og fortsætter:
– Håndværkskollegierne handler om prestige, æstetik og anerkendelse af håndværksfag. Kollegierne kan være én af de løsninger, der skal til, hvis vi skal gøre det mere attraktivt at gå håndværksvejen.
Læs også: ATP Ejendomme inviterer folkeskolen med ind i byggebranchen
I Horsens starter man med at fylde et hus med 12 beboere med indflytning den 1. marts 2024, hvor der i alt plads til 84 håndværkerlærlinge i husene.
De to kollegier i henholdsvis Herning og Roskilde forventes at åbne inden for nærmeste årrække.