CO2-fangst, -anvendelse og -lagring skal skaleres op – både nationalt og på europæisk plan. Det er Danmark og fire andre europæiske lande blevet enige om på den blot tredje udgave af EU-konferencen CCUS Forum, der bliver afholdt i Aalborg i disse dage.
Her er 450 nationale og internationale beslutningstagere, forskere, eksperter, NGO’er og virksomhedsrepræsentanter samlet for at diskutere udrulningen af CCUS-teknologier i Europa.
På førstedagen i dag var deltagerne på konferencen bl.a. på besøg hos Port of Aalborg og Aalborg Portland. Her indviede Hans Kongelige Højhed Kronprinsen cementproducentens nye CO2-fangstanlæg under overværelse af bl.a. EU’s energikommissær Kadri Simson, og Danmarks klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Tilbage på konferencen tog Danmark sammen med Frankrig, Tyskland, Sverige og Nederlandene vigtige skridt mod et fælles europæisk samarbejde om CO2-fangst, -anvendelse og -lagring ved alle at underskrive den såkaldte Aalborg-erklæring.
Erklæringen understreger, at CO2-fangst, -anvendelse og -lagring er et nødvendigt klimaredskab – og markerer et vigtigt skridt på vejen mod et europæisk marked for CO2-fangst, -anvendelse og -lagring.
– Dagen i dag viser, at der er europæisk vilje, både hos os beslutningstagere og hos branchen – og med Aalborg-erklæringen rykker vi tættere på et fælleseuropæisk marked for CO2-fangst, -anvendelse og -lagring. Det er helt essentielt for den grønne omstilling, for CO2-fangst, -anvendelse og -lagring er et trin på stigen mod både vores og EU’s klimamål – og uden det trin når vi ikke toppen, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Det går stærkt i Danmark
EU-Kommissionen havde også gode nyheder med til to danske CCS-projekter på konferencens første dag. Både Fidelis-projektet Norne Carbon Storage Hub – et onshore CO2-lagringsnetværk i Danmark med anlæg i både Aalborg og Kalundborg – samt Bifrost-projektet, der udvikler et koncept til at lagre CO2 i den danske Nordsøs undergrund, er udpeget som PCI-projekter (Projects of Common Interest).
Det giver dem status som særligt vigtige infrastrukturprojekter af interesse for hele Europa – og giver dem mulighed for at søge EU-støtte.
Læs også: Unikt testcenter til CO2-fangst åbner – klarer 100 kg om dagen
– Tidligere i år så vi den første CO2-lagring i den danske undergrund – og i dag er to danske projekter udnævnt som vigtige CCS-projekter til gavn for hele Europa. Det går stærkt i Danmark, fordi vi efterhånden har fået slebet alle kanterne til – og fordi vi har en branche, som gerne vil bidrage til udviklingen af storskala CO2-fangst, anvendelse og lagring. Det arbejder vi for også at gøre til en europæisk realitet, siger klima-, energi- og forsyningsministeren.
De to danske projekters status som PCI’er vedtages formelt på konferencens andendag – tirsdag den 28. november.
Dansk lagringspotentiale
EU-Kommissionens energikommissær Kadri Simson har også sørget for et indblik i de kommende strategiske overvejelser om CO2-fangst, -anvendelse og -lagring og offentliggjort en kortlægning af fangst- og lagringspotentialet i hele EU, der markerer Danmark som en essentiel del af lagringspotentialet.
Læs også: Grøn opkvalificering i Esbjerg har fanget EU’s interesse
Med på kortet er både eventuelle placeringer for ny infrastruktur og den allerede igangværende udbygning af bl.a. Fidelis-projektet Norne Carbon Storage Hub og Bifrost-projektet.