Plan parat for 200 hektar område i Aarhus

En ny udviklingsplan for det rekreative område Kongelunden er nu kommet på plads, der både skal forbedre klimaet og folkesundheden i Aarhus by.
Pavillon og rundkørsel fra Holscher Nordbergs udviklingsforslag. Foto: Holscher Nordberg.
Pavillon og rundkørsel fra Holscher Nordbergs udviklingsforslag. Foto: Holscher Nordberg.

I mere end 100 år har Kongelunden været et populært udflugtsmål for aarhusianerne, og nu kan storbyens borgere se frem til markante fornyelser i området.

Læs mere: Genbrugte materialer og over 50 træer: “Godsbanen bliver endnu

Det rekreative område, der forbinder Tivoli Friheden, stadion og Mindeparken, er nemlig blevet underlagt en samlet udviklingsplan, som skal modernisere og fremtidssikre Kongelunden inden for sport, kultur og erhverv.

Planen er udarbejdet af et tværfagligt team med arkitektvirksomheden Holscher Nordberg i front, og hovedpunkterne er at have naturen i fokus, at skabe en fredeliggørelse af gennemkørende trafik i området samt at hæve folkesundheden i Aarhus via indbydende idrætsfaciliteter.

Situationsplanen for Kongelunden. Foto: Holscher Nordberg.
Situationsplanen for Kongelunden. Foto: Holscher Nordberg.

Derfor kommer nogle af de første, synlige tiltag blandt andet til at vedrøre en række nye idrætsanlæg.

Herunder et nyt fodboldstadion, et nyt atletikstadion, et nyt ankerpunkt for cykling og et nyt Sportens Hus for talent- og elitesport.

– I vores greb vil vi have alle kvaliteterne frem i Kongelunden, løfte og styrke de svage steder og skabe nye rammer for at mødes og være aktive. Det gør vi ved at arbejde med en stærk strategi, hvor skovens rum udgør Kongelundens forskellige steder, fortæller Nils Holscher, arkitekt og medejer af Holscher Nordberg.

Med plads til byliv og natur

Forslaget vil også prioritere mere sammenhængende stisystemer og ruter for gående samt cyklister, hvor grejbakker, toiletter og infosteder skal sikre støttepunkter og bedre wayfinding i området, der tæller 200 hektar.

Ifølge Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus, er planen for området et vigtigt skridt for hele byen:

– Med udviklingsplanen får aarhusianerne et fantastisk Kongelunden med plads til både byliv og naturen. Samtidig får vi forberedt området, så det bedre kan håndtere nogle af fremtidens klimaudfordringer, fortæller han.

Læs mere: Viborg: Sparer millioner og CO2 på kloakrenovering

Udviklingsplanen har senest været i offentlig høring, hvorefter enkelte ændringer måtte foretages.

For eksempel måtte 760 nye, permanente parkeringspladser på det indre areal af Jydsk Væddeløbsbane skrottes på baggrund af protester fra naboer og væddeløbsbanen selv.

Det blev samtidig vedtaget at udarbejde en grøn mobilitetsplan for hele Aarhus by, som også Kongelundens trafik- og parkeringssituation skal indgå i.

Relateret indhold