KE Fibertecs fire fokusområder
- For KE Fibertec blev en certificering i 2012 efter Cradle to Cradlestandarden reelt startskuddet til et målrettet arbejde med bæredygtighed. I dag er virksomhedens bæredygtighedsindsats opdelt i fire hovedområder:
-
- CO2-neutral på danske fabrikker inden 2030
- Nul-affaldsproduktion i Danmark
- Bygningscertificering
- Innovative og sunde materialer
Af Jacob Egevang
KE Fibertec har arbejdet grundigt med at finde en løsning, hvor en tredjepartsevalueret EPD kan dække virksomhedens forskellige produktkonfigurationer, uden at det hele drukner i bureaukrati. Det har været en stor udfordring, fordi mange produkter i ventilationsbranchen leveres specifikt til ordre.
Byggebranchen har generelt fokus på energieffektivitet, sunde materialer og recycling. Det skal ifølge KE Fibertec ikke stoppes af lange sagsbehandlingstider eller et 2023-lovkrav til livscyklusvurdering, som vanskeligt kan efterleves, alene fordi standarden ikke har en færdig løsning på skræddersyede produkter eller ressourcer til at gennemføre EPD-processen.
Klimaklar produktionsvirksomhed
Til trods for at ventilationsløsninger kun udgør en lille del af et samlet byggeri, er det vigtigt for KE Fibertec hele tiden at have fuld kontrol og overblik over sit CO2-aftryk. Derfor blev det tilbage i 2022 besluttet at deltage i Klimaklar Produktionsvirksomhed under Dansk Industri og Industriens Fond.
– Dette samarbejde har ikke bare givet os indsigt i, hvordan vi kan opgøre virksomhedens klimaregnskab samt monitorere og rapportere vores klimapåvirkning; det har også skabt metoder til, hvordan vi kan sætte nye reduktionsmål, siger Carsten Jespersen, der er administrerende direktør hos KE Fibertec.
Tre scopes
Til opgørelse af virksomheders klimaaftryk findes der i dag en række standarder, som inddeler CO2-udledningerne i forskellige kategorier, alt efter hvilke aktiviteter udledningen stammer fra. En af disse standarder er den internationalt anerkendte GHG-protokol, der arbejder med tre scopes.
De første to handler om direkte og indirekte udledning, som virksomheden selv bidrager til. Det tredje scope er langt mere kompleks. Her er der tale om indirekte udledning, som ligger uden for virksomhedens direkte kontrol, da den dækker over leverandørers aktiviteter, forbrug af materialer samt udledning, der opstår i forbindelse med forbrug eller bortskaffelse af virksomhedens produkter.
Langt den største CO2-udledning for en produktionsvirksomhed – typisk op mod 97 % – ligger i scope 3, så indsigt og overblik fradenne type af udledninger er langt det vigtigste for det samlede klimaregnskab.
Gennem arbejdet med bæredygtighed har KE Fibertec allerede arbejdet en del med de første to scopes, og det næste bliver at bygge videre på og udvide med det tredje. Her bliver EPD og livscyklusvurdering vigtige værktøjer til at dokumentere den positive påvirkning, en tekstilbaseret ventilationsløsning har på miljøet.
Afkobling 2030
Næste skridt for KE Fibertec handler om Afkobling 2030, som er et nystartet program under Industriens Fond. Afkobling 2030 er for danske produktionsvirksomheder, der ønsker at arbejde med bæredygtig omstilling sin produktion og hele vejen ud i sin værdiog forsyningskæde.
– Vi håber meget på, at vi gennem Afkobling 2030 kan få endnu mere indsigt og finde nødvendige løsninger, der dels sikrer en endnu mere bæredygtig virksomhed, herunder scope 3, og som samtidig styrker vores forretningsmodel og konkurrenceevne, udtaler Carsten Jespersen.
Denne artikel er produceret af Dagens Byggeri og anlæg i samarbejde med en annoncør. Dagens Byggeri og anlægs uafhængige redaktion har ikke deltaget i udarbejdelsen af indholdet.