De fleste har set sidste uges voldsomme billeder fra store dele af Danmark, hvor en stormflod skyllede ind over landet fra øst. Flere steder med vandstande på højde med 100-års hændelser, hvilket resulterede i, at diger er brudt sammen, huse, butikker og veje er revet væk eller oversvømmet.
– Det er helt afgørende, at vi sikrer os bedre mod vandmasserne, og netop den opgave tager vi nu fat på med Klimatilpasningsplan 1. Det gør vi bl.a. ved at tage fat på de strukturelle problemer, som kommunerne har efterlyst en løsning på, og så sætter vi tempo på projekter, der beskytter Danmark mod oversvømmelser fra havet, siger miljøminister Magnus Heunicke.
De 5 forslag
Regeringen foreslår at afsætte i alt 1,3 mia. kroner til klimaindsatserne i Klimatilpasning 1, der bl.a. indeholder:
Statsligt engagement i udsatte områder ved havet
Staten skal hjælpe med kystbeskyttelsen i seks af de områder, hvor faren og skadesomkostningerne er størst. Staten vil tilbyde faglig hjælp til kommunerne om f.eks. valg af teknisk løsning, udarbejdelse af en betalingsmodel, økonomiske beregninger eller miljøvurderinger, alt efter hvor langt kommunerne er i projektfasen, og hvad de ønsker hjælp til.
Løsning på udfordringerne med højtstående grundvand
Grundvandsspejlet er over de seneste 30 år steget med op til en meter, og i dag har ca. 450.000 boliger under en meter til grundvandsspejlet mere end 80 % af året. Regeringen vil som noget nyt også give kommunen myndighedsansvaret for håndtering af højtstående grundvand og gøre det muligt for spildevandsselskaberne at lave kollektive løsninger i områder, hvor det kan betale sig for samfundet.
Forlængelse af kystbeskyttelsespuljen
For at sætte tempo på klimatilpasningen vil regeringen forlænge kystbeskyttelsespuljen i 2024 med 150 mio. kroner, som kommunerne kan søge til fælles kystbeskyttelsesprojekter i hele landet og etablering eller forstærkning af diger i Vadehavet.
Beskyttelse af Danmarks vestkyst
Der foreslås afsat mere end 1 mia. kroner, som skal bruges til at beskytte vestkysten gennem sandfodring og investeringer i kritiske sluse- og kystanlæg i Thorsminde og Hvide Sande. Sandfodringen tager højde for, at havvandet stiger som følge af klimaforandringer, og at presset på kysten derfor er større.
Nyt rådgivende embedsmandsudvalg
For at sikre, at Danmark er beredt på ekstreme vejrhændelser nedsætter regeringen et fast embedsmandsudvalg på afdelingschefniveau, som løbende skal rådgive regeringen om næste skridt i klimatilpasningen af Danmark. Udvalget kan også nedsætte hurtigtarbejdende grupper med relevante parter for at løse udfordringer med klimatilpasning på tværs af sektorer.
– Jeg er glad for, at vi nu har fået en første klimatilpasningsplan, siger Birgit S. Hansen, formand for Klima- og Miljøudvalget i KL.
– Planen indeholder flere af de tiltag, vi i kommunerne har efterspurgt, og nu skal vi have ført den ud i livet. Og så ser vi ellers frem til, at den næste plan forhåbentlig snart er klar, for der er klimaudfordringer nok at tage hånd om, tilføjer hun.