I slutningen af 2022 oplevede byggebranchen en mildere konkursbølge, og i første del af 2023 er antallet af konkurser tyndet ud.
Tal for september viser dog en stigning på ca. 16 %, 620 konkurser, ift. samme måned sidste år.
Læs også: Konkurser og opløsninger – uge 41
– Vi går økonomisk ind i en lidt usikker vinterperiode, hvor stigende energipriser og høje renter sætter sine spor i erhvervslivet. Værd er det f.eks. at notere sig en stigning på 20 % i antallet af konkurser i bygge- og anlægssektoren, siger Bo Rasmussen, direktør hos data- og analysevirksomheden Experian.
Negativ trend siden 2022
Tilmed viser en ny regnskabsanalyse, som Experian står bag, risiko for, at udviklingen vil fortsætte.
Læs også: Ingeniørerne: Historisk stærke ordrebøger fortsætter godt ind i 2024
Ifølge Experian har 31,4 % af virksomhederne kørt med driftsunderskud i september, hvilket er den højeste andel siden januar 2017, hvor 31,6 % kørte med underskud:
– Tallene viser en negativ trend siden medio 2022, hvor blot 27,8 % af byggevirksomhederne kørte med underskud. Det er klart, at når flere virksomheder har underskud, er der en større risiko for, at de på et tidspunkt må dreje nøglen – især hvis tendensen bider sig fast over flere kvartaler, siger Bo Rasmussen.
Ikke en kæmpe konkursbølge
Han forklarer videre, at der i byggeriet er afgivet tilbud på entrepriser ud fra nogle materialepriser, der ved udførelsen er steget så betragteligt, at kunden enten ikke har kunnet betale for dem alligevel, eller at byggevirksomheden selv har måttet indkassere regningen ved prisstigningen.
Læs også: Efter det bedste resultat i flere år: “Volumen i dag er mindre vigtig”
Dette har betydet, at selskaberne har lidt betydelige tab:
– Det har taget livet af nogen, og det kommer vi også til at se i de kommende kvartaler, selvom vi forventeligt ikke ser ind i en kæmpe konkursbølge lige nu, siger han.
Større risiko for tab i dag
Underskuddene i sig selv behøver dog ikke at være fatale for en byggevirksomhed, vurderer Bo Rasmussen, som mener, at danske virksomheder generelt har en fornuftig modstandskraft og tilstrækkelig med likviditet til at klare den afmatning, der rammer lige nu:
– Der er en usikkerhed, som vi skal holde øje med, og det er også vigtigt for kreditaktører at forholde sig til. Der skal jo stadig ydes kredit til gode kunder og sobre investeringsprojekter, men det er klart, at risikoen for at lide tab alt andet lige er blevet større i dag end for halvandet år siden.