Når Building Green åbner dørene til årets event i Forum i København den 1. og 2. november bliver det igen med fem scener og 170 udstillere.
I år introduceres dog også fire helt nye specialudstillinger, der understøtter årets tema ‘Det regenerative byggeri’ – bl.a. ved specialudstillingen ‘Fremtiden er regenerativ’, som det rådgivende ingeniørfirma Søren Jensen er en af samarbejdspartnerne på:
– De planetære kriser kommer desværre til at være med os i meget lang tid, hvorfor det er vigtigt at byggeri, som jo også er langsigtet, bliver en del af at løse kriserne på både kort og lang sigt, siger Frank Jensen, ejer og bestyrelsesformand, Søren Jensen.
– Konkret betyder dét at løse kriserne jo ikke blot er at lade være med at forstærke kriserne, men at indgå aktivt i at formindske kriserne – altså at regenerere. For at mest muligt byggeri kan gøre det på lang sigt skal vi hurtigst begynde at orientere os imod det mindset og udvikling af regenerativt byggeri, uddyber han.
Give mere tilbage, end der tages
På specialudstillingen ‘Cirkularitet i byggeriet’ kan besøgende møde virksomhederne Teknologisk Institut, Mater, Small Revolution, J. Jensen, Dew Drop tiles, Gamle Mursten, Wehlers og a:gain, der vil præsentere cirkulære produkter, værktøjer og løsninger til byggebranchen.
Ifølge Lise Lyngfelt Molander, der er forretningschef for bæredygtighed hos Teknologisk Institut, passer cirkulær økonomi godt ind med det regenerative tema, da regenerativt design er den grundlæggende del af den udgave af cirkulær økonomi, vi arbejder med i dag.
Faktisk er det den ultimative vision for cirkulær økonomi, at vi lever i balance med naturen og giver mere tilbage til naturen end vi tager, fortæller hun:- Bygge- og anlægsbranchen er en branche, der til tider har en lidt konservativ tilgang til nye materialer, genbrugsmaterialer og nye processer. Det er lidt ‘vi ved, hvad vi har, og derfor gør vi ikke noget anderledes’. Men det er også en branche, der indeholder stor innovationskraft og vilje til forandringer.
– Det er vigtigt at vise hele branchen, hvor de kan starte, eller hvordan de kan komme videre fra hvor de er i dag. Branchen har brug for et skub til mere handling, og vi håber med specialudstillingen at vise en vej.
Umulig at komme udenom
Besøgende kan også opleve en naturinspireret specialudstilling, som bliver lavet i samarbejde med anlægsgartnergruppen idverde Danmark.
Målet med specialudstillingen ‘The power of Nature’ er at fortælle mere om, hvordan naturen bliver umulig at komme udenom i fremtidens byggeri.
– Vi arbejder målrettet på at skabe et grønnere, mere biodiverst og modstandsdygtigt Danmark ved at integrere naturens egne løsninger i skabelsen af byer og landskaber, siger Rasmus Karkov, kommerciel direktør i idverde.
Han tilføjer:
– Med vores specialudstilling på Building Green København, der er designet i samarbejde med Opland, sætter vi spot på ‘the power of nature’ og skaber et mødested for nye såvel som eksisterende samarbejdsrelationer og partnerskaber.
Derudover præsenterer Det Kongelige Akademi udvalgte eksempler på genopbygning fra overalt i verden i specialudstillingen ‘Rebuilding’.