Spændvidden er bred blandt de nominerede til Aarhus Arkitekturpris 2023, der uddeles i forbindelse med Aarhus Arkitekturuge, der netop er blevet skudt i gang.
Ud over en ny kategori – Aarhusianernes Arkitekturpris – hvor aarhusianerne kan være med til at stemme på deres helt egen favorit, uddeles også to faglige priser for henholdsvis bygningsarkitektur og et helt særligt mellemrum i byen.
De i alt ni projekter tæller både bygninger og byrum, der alle udmærker sig ved en høj arkitektonisk kvalitet.
Anne Mette Boye, der er stadsarkitekt i Aarhus Kommune, er en del af den faglige jury.
– De nominerede repræsenterer den store bredde, vi ser blandt de arkitektoniske værker disse år. Arkitekturen har en kæmpe betydning for vores oplevelse, når vi bevæger os rundt i byen, og selv små bygninger og mellemrum kan gøre en stor forskel. Det afspejler de nominerede i år.
Hvor skal Aarhus bevæge sig hen?
Når det kommer til Aarhusianernes Arkitekturpris, kan aarhusianerne være med til at stemme på dét projekt, de gerne vil se mere af i Aarhus.
– Jeg synes, det er vigtigt, at aarhusianerne er med i dialogen, når vi hædrer arkitekturen, så vi sammen tager snakken om, hvor det er, Aarhus skal bevæge sig hen. Med prisen kan man være med til at sætte spot på de konkrete projekter, man synes, bidrager til et bedre Aarhus. Det er den opmærksomhed på, hvad arkitektur gør, der er vigtig ved prisen, siger Anne Mette Boye.
De nominerede til Aarhusianernes Arkitekturpris er udvalgt af en bedømmelseskomité, der repræsenterer et bredt udsnit af byens befolkning. Komitéen består af repræsentanter fra hhv. Frederiksbjerg og Langenæs Fællesråd, De Hjemløses Landsorganisation, Studenterrådet ved Aarhus Universitet, Tilgængelighedsrådet og studerende ved Aarhus Katedralskole.
De har valgt at nominere følgende:
I kategorien for bedste bygningsarkitektur er de nominerede:
Til prisen for bedste mellemrum er de nominerede:
Byvandringer og byggepladsbesøg
Aarhus Arkitekturuge varer hele uge 40. Her kan aarhusianerne besøge alle de nominerede byggerier og byrum og høre om tankerne bag fra bygherrerne selv og arkitekterne, som har tegnet dem.
De kan derudover bl.a. komme på byvandringer i nye byområder, komme på byggepladsbesøg med hjelm og sikkerhedssko og gå til byudvikling, som var det en hobby på linje med fodboldtræning og padeltennis.
Det er langt fra første gang, arkitekturen hyldes i den jyske hovedstad. Aarhus Kommune har præmieret arkitekturen siden 1988. Vinderne af årets tre priser hædres til november.