Før i tiden kunne man arbejde sig op uden at have megen uddannelse bag sig. Senere blev dette afgørende dokumentation for at kunne rykke op ad karrierestigen. I dag skal man navigere på begge fronter, og med den accelererende udvikling skal fagligheden hele tiden styrkes, mens certificeringerne følger med.
At finde retningen for sin videre færd er således en kompliceret øvelse, der forløbende forandres, så for at kunne tage bedst mulig styring på sin fremtidige udvikling, må man tage udgangspunkt i sin motivation:
Hvad er det, der driver dig? Hvad har bragt dig hertil, hvor du er i dag – inden for et givent fag med følgende erfaring og faglige kompetencer?
Denne tidlige motivation udspringer af ens personlighed, der i kombination med evner, interesser, tilfældigheder, oplevelser, netværk, branchens og virksomheders behov, konjunkturer og demografisk udvikling, trends, geopolitiske udfordringer mm. udgør fundamentet for din nuværende position.
Det gælder inden for alle segmenter i hele værdikæden – entreprenører, rådgivere, udviklere, leverandører, bygherrer, investorer m.fl.
Læs også: En udfordret branche ændrer efterspørgslen til kompetencer
I Danmark er vi begunstiget af, at uddannelsesvejen til det samme mål kan være mangeartet. Nogle følger en mere stringent vej, mens andre i højere grad prøver sig af og retter til. Nogle tager en kortere uddannelse og bygger hurtigere på med praktisk erfaring, mens andre bliver ved bøgerne i længere tid.
Et udgangspunkt kan f.eks. være en erhvervsuddannelse med overbygning, et andet kan være gymnasiet efterfulgt af en videregående uddannelse, et tredje kan være gymnasiet efterfulgt af en erhvervsuddannelse og dertil en akademisk overbygning mv.
Men uanset om man følger en fastlagt rute eller ændrer kurs undervejs, skal man hele tiden gøre sig det klart, hvad motivationen bag beslutningen er. Og selvom målet ændrer sig, forbliver drivkraften den samme – og derigennem opnås succes.
Læs også: Sådan sikrer du dig de bedste jobmuligheder i et usikkert marked
Ledere udspringer ofte af en faglig tilgang og interesse for mennesker tilført kurser, diplom- og masteruddannelser inden for disciplinen, mens specialister er drevet af enten teknisk eller kommerciel interesse med udviklingsmuligheder for øje.
For begge grupper gælder, at en ambition om at nå et højere niveau kræver tilegnelse er endnu mere faglighed og uddannelse. Det kan være tilført viden om jura eller kommunikation, men for alle – uanset retning – gælder styrkelse af kvalifikationer inden for ledelse og økonomi.
Derudover oplever vi i Amalie Search & Selection stigende krav om certificering inden for projektledelse, konstruktioner, brand og bæredygtighed, der også på det kommercielle felt stadigt fylder mere, ESG samt generelt udbyggede kompetencer inden for digitalisering samt energi og design.
Læs også: Kendskab til egne og manglende kompetencer afgør virksomhedens fremtid
For at sikre sin fremtidige fremdrift og rette udviklingsretning kræves indgående dialog med den nærmeste chef i virksomheden om ekstra uddannelse og finansiering heraf. Denne dialog kan med fordel etableres allerede inden ansættelsesstart, hvormed en udviklingsplan og karriereforløb i overensstemmelse med egne og virksomhedens ambitioner kan struktureres.
I dette forløb bør man også gøre sig det klart, hvad der vægter højest: Høj løn eller udvikling – og lade det indgå som en del af ansættelsessamtalerne/-forhandlingen.
Læs også: En attraktiv arbejdsplads er afgørende for virksomhedens vækst
Dernæst kan vigtigheden af at benytte og udbygge sit netværk ikke overvurderes. Opsøg derfor også netværksgrupper og følg hele tiden med i, hvordan tendenser udvikler sig i ikke kun eget, men også andre markeder.
Vær nysgerrig og fortsæt med at udforske – og deraf blive klogere. I takt med markedet og samfundet er vi konstant i udvikling. Sæt derfor retning baseret på drivkraft velvidende, at du aldrig når helt i mål.