Forsker advarer: Byernes grønne oaser øger klimaforandringer

Et nyt studie fastslår, at parkerne og græsplænerne, der anlægges i byerne, er "hotspots for udledning af drivhusgasser", hvilket har store konsekvenser.
Flere mennesker flytter fra land til by - men stadig med ønsker om grønne åndehuller fra det pulserende liv. Foto: Gettyimages.
Flere mennesker flytter fra land til by - men stadig med ønsker om grønne åndehuller fra det pulserende liv. Foto: Gettyimages.

Ca. 4 % af verdens areal er urbaniseret, og halvdelen af verdens befolkning bor i byområder. Naturlige økosystemer bliver omdannet til bylandskaber, der er domineret af boligområder med anlagte grønne områder – parker eller græsplæner.

I en ny undersøgelse belyser professor og leder Klaus Butterbach-Bahl fra Pioneer Center Land-Craft ved Aarhus Universitet sammen med kolleger, hvordan byudvikling påvirker klimaforandringer.

Læs også: Blød byggegrund forsinker udsigtsplatform ved Femern

Ifølge studiet er de grønne områder i byerne ikke blot kilder til drivhusgasudledninger, men intensiteten af udledningerne stiger tilmed, fordi jordens processer ændrer sig, når der bygges og anlægges grønne områder.

– Vores undersøgelse viser, at byudvikling kan forværre klimaforandringer gennem ændringer i jordudledninger. Byens grønne områder er hotspots for udledning af drivhusgasser, og det viser sig at transformationen af naturlige landskaber til intensivt forvaltede grønne områder intensiverer disse effekter, siger Klaus Butterbach-Bahl.

Mere lattergas og mindre methan-optag

Studiet dykker ned i den komplekse sammenhæng mellem byudvikling, drivhusgasudledninger fra jorden og klimaforandringerne.

Forskerne bag studiet har gennemført en omfattende litteraturgennemgang for at forstå, hvordan udledning af drivhusgasser fra jorden, specifikt lattergas (N2O) og methan (CH4), kan ændre sig som følge af byudvikling.

Læs også: Et skridt nærmere en københavnsk highline

– Vores resultater antyder, at byudvikling i betydelig grad påvirker jordens processer og dermed fører til øgede udledninger af lattergas og reduceret optagelse af methan af jorden, siger Klaus Butterbach-Bahl.

Han påpeger, at lattergas er en potent drivhusgas, der bidrager til klimaforandringer og nedbrydning af stratosfærisk ozon, mens methan er en kraftig, men kortvarig drivhusgas, der har en opvarmningseffekt.

Naturbaserede løsninger

Ifølge undersøgelsen udleder jordbunden i byområder betydeligt mere lattergas sammenlignet med jorden i landområder. Desuden mister jorden sin evne til effektivt at absorbere methan, når naturlige økosystemer omdannes til byområder.

Læs også: Følg 3 gode råd og frem biodiversiteten

– De ting, vi har opdaget, har store konsekvenser. Fordi flere og flere mennesker bor i byer over hele verden, er det vigtigt, at vi bygger byerne på en måde, der ikke skader naturen, siger Klaus Butterbach-Bahl og tilføjer:

– Det er rigtig vigtigt lige nu at bruge smarte måder at udvikle vores byer på, så de er gode for naturen. Vi skal tænke på miljøet og bruge ideer, der ikke skader det. På den måde kan vi stoppe de farlige gasser, der kommer ud i luften, passe på vores omgivelser og sørge for, at fremtiden bliver bedre.

Relateret indhold