Stort samarbejde: Private virksomheder skal løfte almene boligområder

Et nyt udviklingsprojekt, Business2Community, undersøger, hvordan almene boligorganisationer og private virksomheder kan arbejde sammen om at forbedre deres nabolag socialt og økonomisk.
Claus Bjørton, vicedirektør i Himmerland Boligforening og samarbejdspartner i projektgruppen. Himmerland Boligforening ca. 7.000 lejemål med 12-15.000 beboere.
Claus Bjørton, vicedirektør i Himmerland Boligforening og samarbejdspartner i projektgruppen. Himmerland Boligforening ca. 7.000 lejemål med 12-15.000 beboere.

Antallet af ensomme vokser, boligpriserne stiger, og den sociale mobilitet falder.

Forskning viser, at vi i dag er lige så dårlige til at bryde den sociale arv i Danmark, som man er i USA, og flere af disse udfordringer rammer beboere i almene boliger hårdere end den øvrige danske befolkning. F.eks. er gennemsnitsindkomsten for beboere i almene boliger 261.578 kr., mens den er 393.085 kr. for resten af befolkningen (2021).

Men der er måske håb forude.

Danske virksomheder ønsker nemlig i stigende grad at kombinere profit med social indvirkning.

Den frivillige B-Corp certificering, der er en global standard for, hvilken forskel en virksomhed gør for samfundet, viser, at antallet af virksomheder med en B-Corp certificering er steget fra 32 i 2021 til 266 i dag.

Ofri Earon, stifter af Neighborhood Lab og projektleder i Business2Community.
Ofri Earon, stifter af Neighborhood Lab og projektleder i Business2Community.

Det er derfor oplagt at udvikle nye samarbejder mellem almene boligorganisationer og private virksomheder, lyder det fra Ofri Earon, stifter af Neighborhood Lab og projektleder i Business2Community:

– Der er et stort potentiale i af inddrage virksomheder i arbejdet at skabe positiv udvikling i almene boligområder. Både hvad angår sociale forbindelser til omgivelserne og økonomisk vækst ved f.eks. at tilbyde et fysisk rum, jobs, uddannelse, mentorprogrammer og støtte til foreningsliv i de nabolag, de er en del af.

Forbindelse mellem boligområde og den omkringliggende by

AlmenNet har sammen med KAB, Himmerland Boligforening og Neighborhood Lab søsat projektet, som gennemføres med støtte fra AlmenNet og Rambøll Fonden. Østjysk Boligselskab, Domea.dk og Center for Boligsocial Udvikling deltager også i projektgruppen.

Formålet er at udvikle og teste værktøjer, der skal gøre det nemt for almene boligorganisationer og private virksomheder at samarbejde om socialt bæredygtig byudvikling.

Der skal bl.a. ses på, hvordan man kan anvende eksisterende arealer, som ikke er i anvendelse, såsom ubrugte fælleshuse, ubenyttede grønne områder eller loftrum og stueetager, som ikke egner sig til beboelse.

Rasmus Jessing, byggedirektør i KAB og samarbejdspartner i projektgruppen. KAB administrerer mere end 65.000 almene boliger i hovedstadsområdet.
Rasmus Jessing, byggedirektør i KAB og samarbejdspartner i projektgruppen. KAB administrerer mere end 65.000 almene boliger i hovedstadsområdet.

De eksisterende arealer er estimeret til at være mere end 250.000 m2.

– Himmerland Boligforening har arbejdet meget aktivt med virksomhedsrelationer og strategisk erhvervsudlejning de seneste 15 år, fortæller Claus Bjørton, vicedirektør i Himmerland Boligforening og samarbejdspartner i projektgruppen.

Han uddyber:

– Private virksomheder kan understøtte bydele i at skabe forbindelse mellem boligområde og den omkringliggende by, og derudover kan de fungere som positive rollemodeller og bidragsydere til at øge den sociale sammenhængskraft og udviklingskapacitet i boligområderne.

Til gavn for beboerne, virksomheder og bymiljøet

Rasmus Jessing, byggedirektør i KAB og samarbejdspartner i projektgruppen, supplerer:

– Udviklingsprojektet ‘Business2Community’ kan skabe flere stærke samarbejder mellem private virksomheder og almene boligorganisationer og dermed skabe bæredygtig forandring i de almene boligområder til gavn for både beboerne, virksomheder og bymiljøet.

Relateret indhold