Civilingeniør Rasmus Stenholt-Jacobsen har netop påbegyndt et ph.d.-studie forankret på DTU Sustain. Med støtte fra Realdania skal han kigge ind i, hvordan vi kan genanvende en større andel af byggeelementer og byggematerialer fra eksisterende bygninger til brug i fremtidige renoveringer og nybyggeri.
Fokus er på mursten, og studiet forventes at være en af flere vigtige brikker i forhold til den grønne omstilling i bygge- og anlægsbranchen.
Mursten er nemlig blandt de byggematerialer, der har et stort genbrugspotentiale. De bliver allerede genanvendt i dag, med stadig begrænset i forhold til det fulde potentiale. Det skyldes, at de fleste bygninger, der bliver revet ned og hvor murstenene eventuelt kunne genbruges, er af yngre dato – fra ca. 1955 og derefter.
Læs også: Teglgigant vil tage genbrugte mursten i fast sortiment
De nyere bygninger er typisk muret op med cementmørtel, der godt nok gør murværket stærkt, men gør det vanskeligt at adskille sten og mørtel forud for genanvendelse.
Ph.d.-projektet vil bl.a. kigge ind i at fremme brugen af kalkmørtel som alternativ til cementmørtel som murværksmørtel og skal give svar på, hvordan kalkmørtler kan anvendes i meget større omfang end i dag. Ved at bruge mindre cement i murværksmørtler bliver det muligt at genbruge flere sten.
Derudover er der behov for en metode til at kunne vurdere cementindholdet i mørtlen i eksisterende murværkskonstruktioner for at kunne vurdere, om genbrug af murstenene er relevant. Dette skal Rasmus Stenholt-Jacobsen også studere.