Danskere står bag verdens største 3D-printede bygning

Danske Cobod har en væsentlig andel i 3D-printningen af den største 3D-printede bygning i verden: En luksushestestald i Florida, der kan modstå både orkaner og tropiske storme.
En luksushestestald i Florida med et samlet gulvareal på 940 m2 og en højde på 4 meter kan nu kalde sig verdens pt. største 3D-printede bygning. Foto: Cobod
En luksushestestald i Florida med et samlet gulvareal på 940 m2 og en højde på 4 meter kan nu kalde sig verdens pt. største 3D-printede bygning. Foto: Cobod

3D-printere fra den danske virksomhed Cobod har printet den højeste 3D-printede bygning (i Saudi-Arabien 9,9 m) og den hurtigste (3 bygninger på 8 dage i Oman). Nu kan virksomhedens amerikanske afdeling også sætte flueben ud for den største 3D-printede bygning i verden:

En luksushestestald med et samlet gulvareal på 940 m2 og en højde på 4 meter. Den samlede længde af bygningen er hele 47 meter med en bredde på 25 meter.

Se hvordan hestestalden er bygget:

Kilde: Cobod/Jarett Gross

Det er Florida-baserede Printed Farms, der har opnået det banebrydende resultat ved hjælp af Cobods BOD2 beton-3D-printer ved at færdiggøre printningen af verdens største 3D-printede bygning med et gulvareal, der er næsten 50 % større end den tidligere rekord i Mellemøsten.

Læs også: I fremtiden skal vi bo i 3D-printede tiny houses

Den danske 3D-printvirksomhed har også været teknologileverandør på USA’s første 2-etagers 3D-printede bygning i Texas. Virksomhedens printere har gennem årene printet bl.a. vindmølletårne, skoler, kontorbygninger, datacentre, siloer mv. – og nu altså også hestestalde.

3D-printteknologiens alsidighed og fordele demonstreres bl.a. gennem de 3D-printede vægge, der skaber et hulrum og en luftspalte, som giver naturlig køling til bygningen.  Foto: Cobod
3D-printteknologiens alsidighed og fordele demonstreres bl.a. gennem de 3D-printede vægge, der skaber et hulrum og en luftspalte, som giver naturlig køling til bygningen. Foto: Cobod

Kan modstå orkaner

Hesteanlægget ligger i Wellington, Florida, og er designet til at modstå de ekstreme vejrmæssige udfordringer i den orkanprægede region. Dertil har der været stort fokus på strukturel integritet og beboernes sikkerhed.

Philip Lund-Nielsen, Cobods medstifter og Head of Americas, der holder til i Miami, Florida tæt på projektet, siger:

– Printed Farms har gjort et bemærkelsesværdigt stykke arbejde med at færdiggøre denne massive struktur, og projektet viser igen, hvordan 3D-print forandrer byggebranchen.

Printed Farms er bl.a. også kendt for at have færdiggjort Floridas første tilladte 3D-printede bygning i Tallahassee.

Relateret indhold