Bygge- og anlægsbranchen er hele tiden på jagt efter kvalificeret arbejdskraft, og det stiller normalt ledere og specialister i en gunstig situation, når ønsket om at skifte job melder sig.
Men mens produktiviteten fremover kan blive begrænset af manglen på hænder, så hænger inflationen samtidig tungt over mange virksomheders beslutninger for fremtiden. Fortsatte rentestigninger kan hurtigt få effekt på aktiviteten og dermed den enkeltes jobsituation samt muligheder for at finde et nyt arbejde.
Alt dette understreger vigtigheden af at stille spørgsmålet:
Har jeg i dag det job, jeg ønsker?
Læs også: En udfordret branche ændrer efterspørgslen til kompetencer
I Amalie Search & Selection anbefaler vi, at man som minimum én gang om året gør status over sin nuværende jobsituation og -muligheder.
Hvilke faglige kompetencer besidder jeg, hvor dybt funderet er min erfaring, og hvilke resultater har jeg skabt?
Her skal man se indad og være ærlig for at få afklaret, hvad der personligt driver og motiverer én jobmæssigt, hvilket er meget afgørende for at kunne finde den rette vej. Det er også en svær øvelse, hvorfor tillidsfuld sparring eller evt. en personlighedsprofil kan give værdifuld indsigt.
Sideløbende skal man hele tiden følge udviklingen inden for de områder, hvor ens kompetencer ligger og navigerer derefter. Man kommer ikke langt uden den rette timing og en struktur for afsøgning af et afgrænset område af muligheder.
Det afgørende netværk
Gennem netværk bliver mange jobs besat. Sådan har det altid været, og tilmed bliver nogle stillinger skabt via netværk.
Hav derfor styr på først og fremmest det nære netværk, men sørg for – i takt med afklaringen af egne interesser, kompetencer og muligheder – også at udbygge netværket.
Det kan blandt andet gøres ved “kaffemøder” og deltagelse i mere formelle netværksmøder, også uden for ens normale fagområde. Og det gælder uanset om man er i job eller står uden et pt.
Læs også: Ingen opnår fremtidig succes uden at have styr på ESG
Vigtigt er det her, at man forbereder sig på hvert enkelt møde, som var det en jobsamtale med et fokus, der giver mest mulig værdi for netværket – hvad kan man specifikt bidrage med? Derved giver mødet også mest mulig værdi for én i form af blandt andet inspiration til andre leads samt meningsfulde relationer. Også uden for ens normale fagområde.
Og husk efterfølgende at notere fra disse møder og opdater minimum månedligt målsætninger på baggrund af oplevelserne og de mennesker og organisationer, man har været i kontakt med.
Deltagelse i konference er også en god mulighed for at styrke netværket – i pauserne mellem de faglige indlæg.
Et enormt udstillingsvindue
I starten af ’00’erne blev det erhvervsorienterede sociale netværksmedie, LinkedIn, grundlagt og er i dag verdens største af sin slags på verdensplan.
Her i landet har over 2,5 mio. danskere en profil, hvilket gør platformen til et enormt udstillingsvindue med mulighed for at skabe kontakt til relevante, professionelle relationer blandt andet ved at følge såvel personer som selskaber.
Man må ikke undervurdere mulighederne for at styrke sin jobsituation gennem platformen, som virksomheder og rekrutteringsfirmaer bruger til at finde og følge potentielle kandidater. Det er derfor vigtigt at få skrevet og med mellemrum opdatere sin profil og cv – og gør det grundigt og velovervejet, så kompetencer, erfaringer og resultater registreres i screeningen af kandidater.
Læs også: En attraktiv arbejdsplads er afgørende for virksomhedens vækst
Samtidig kan CV med fordel indlægges på andre digitale jobportaler, hos relevante rekrutteringshuse og ved aktiv jobsøgning, herunder også fremsendelse af CV uopfordret til interessante virksomheder.
Alt dette kræver tid og en målrettet indsats. Men det er et arbejde, der hurtigt kan få afgørende betydning for resten af ens arbejdsliv.
De færreste går igennem et helt arbejdsliv uden at blive fyret eller skifte job, så få planlagt et potentielt skifte i god tid.