Vinder 2. etape: Ikoniske Aarhus-bygninger bliver til 430 nye hjem

PenSam, Raundahl & Moesby, Link Arkitektur og Ingeniør'ne har vundet 2. etape af boligprojektet ved Tage Hansens Gade, hvor der hersker respekt omkring de gamle sygehus-bygninger, som nu omdannes til boliger for unge, ældre og børnefamilier
I det vindende projekt renoveres sengebygningen fra 1930'erne, og samtidig opføres to nye boligkarréer med respekt for historien. Illustration: Link Arkitektur.
I det vindende projekt renoveres sengebygningen fra 1930'erne, og samtidig opføres to nye boligkarréer med respekt for historien. Illustration: Link Arkitektur.

Pensionsselskabet PenSam Pension, totalentreprenør Raundahl & Moesby, Link Arkitektur og Ingeniør’ne har sammen vundet konkurrencen om at opføre 2. etape af den nye bydel ved Amtssygehuset mellem Viborgvej og Silkeborgvej på Vesterbro i Aarhus Midtby.

Den nye etape omfatter både renovering af den ikoniske sengebygning, tegnet i 1930’erne af Alex Høeg-Hansen, samt to nye bygninger, der i kombination med en større helhedsplan vil transformere området til en helt ny og grøn bydel.

Læs også: De skal bygge BIG-designet wellnesshotel i Aarhus

Samlet skabes ca. 430 nye hjem i de tre bygninger til både unge, ældre og børnefamilier, og projektet bidrager dermed til den igangværende forvandling af området fra sygehus til et mangfoldigt bykvarter:

– Vi skal og vil fastholde kvaliteten i de områder og bygninger, der giver Aarhus sin helt særlige stemning. Amtssygehuset er derfor nu selv blevet en meget vigtig patient med dets unikke arkitektur, historie og betydning for mange aarhusianere, siger Nicolaj Bang, rådmand hos Teknik og Miljø.

Projektet bidrager til den igangværende forvandling af området fra sygehus til et mangfoldigt bykvarter. Illustration: Link Arkitektur.
Projektet bidrager til den igangværende forvandling af området fra sygehus til et mangfoldigt bykvarter. Illustration: Link Arkitektur.

– Vi stiller meget høje krav til omdannelsen af den store, flotte sengebygning, som har stået her fra begyndelsen i 1935, og det glæder mig, at vinderprojektet viser den og omgivelserne stor respekt, mens vi skaber attraktive hjem til både unge, ældre og børnefamilier centralt i Aarhus, tilføjer han.

Særligt forhold til området

Entreprenørvirksomheden har tidligere vundet udbuddet af 1. etape.

– Vi er glade for den anerkendelse, der ligger i, at vi nu også får muligheden for at udføre udviklingen af etape 2 af Amtssygehuset, siger CSO Rob Hodgkins, Raundahl Moesby, om byggeriet på Tage Hansens Gade:

– De fleste århusianere kender og har et særligt forhold til området omkring Tage Hansens Gade, og der hersker bestemt også en vis respekt omkring de gamle og ikoniske bygninger ved Aarhus Amtssygehus. Vi ser det derfor også som et privilegie, at få muligheden for at videreudvikle dette helt særlige område i Aarhus, tilføjer Rob Hodgkins.

Bygger videre på unik identitet

Det ca. 27.300 m2 store projekt indeholder også parkeringskælder under karrébygningerne, mens det giver tilbage til byen med en ny kvartersport centralt placeret i sengebygningen. Porten skaber nye stiforbindelser, der binder området bedre sammen og åbner kvarteret for både beboere og besøgende.

– De nye bygninger skal både stå som deres egne og sende tydelige hilsener til de bevaringsværdige hospitalsbygninger gennem deres materialer, rummet mellem det nye og det gamle samt bygningsstørrelserne. På den måde skabes et helt nyt bykvarter, der bygger videre på den unikke identitet, som hele området bærer, siger stadsarkitekt i Aarhus Kommune, Anne Mette Boye.

Arkitektoniske udtryk skriver sig ind i områdets fortælling

Projektet er tegnet af den skandinaviske arkitektvirksomhed Link Arkitektur, der også står bag det første nye karréprojekt på det tidligere Amtssygehuset, som blev vundet i september 2022:

– Der bliver stor mangfoldighed af boligtyper og -størrelser, som kommer til at give et varieret og bæredygtigt boligudbud til byen – og for alle i byen. Det arkitektoniske udtryk skriver sig ind i områdets fortælling med direkte referencer til Høgh-Hansens eksisterende arkitektur af sengebygningen på Amtssygehuset, som vi fastholder i vores transformation fra hospital til blandet byområde, siger Rasmus Kierkegaard, kreativ chef og arkitekt hos Link Arkitektur.

Skiller sig ud fra andre udviklingsprojekter

Desuden skabes et attraktivt boligmiljø med et udpræget fokus på bæredygtighed, byliv og rum for fællesskab for de mange forskellige beboertyper.

En større helhedsplan vil transformere området til en helt ny og grøn bydel. Illustration: Link Arkitektur.
En større helhedsplan vil transformere området til en helt ny og grøn bydel. Illustration: Link Arkitektur.

Projektet certificeres til minimum DGNB Guld og bygger på en helhedsbetragtning, der indarbejder faktorer som; social bæredygtighed, reducering af CO2-udledningen, det cirkulære byggeri og biodiversitet.

Læs også: Kæmpe Skydome skal hylde lyset i gentænkt aarhusiansk bypark

– Vi er gået meget målrettet efter at komme med i udviklingsprojektet ved Amtssygehuset af flere årsager, siger Senior Asset Manager Johnna Thygesen og Senior Portfolio Manager Christian Bonde Petersen fra PenSam:

– Området skiller sig rigtig positivt ud fra mange andre udviklingsprojekter ved, at man allerede fra start får noget historie og DNA i form af de eksisterende bygninger, og det har stor betydning for, hvor attraktivt det bliver for fremtidige beboere at slå sig ned i området. Og så ser vi naturligvis først og fremmest en rigtig god investeringscase til gavn for vores medlemmers pensioner, tilføjer de.

DEAS er bygherrerådgiver for PenSam.

Lokalplanen forventes klar i 2024.

Relateret indhold