Det er ikke længe siden, at de dimitterede fra Aarhus Universitet, men sammen står de bag opførelsen af en 3D-printet prototype på en studiebolig på 37 m2 i Holstebro, og snart rejser de til det vestlige Ukraine for på højst seks uger at 3D printe en 270 m2 stor børnehave i højstyrke-beton.
Nu er makkerparret Hasan Alsofi og Mikkel Brich, der er grundlæggerne bag Danmarks første totalentreprenør i 3D-printet byggeri, 3DCP, landet på det højtprofilerede erhvervsmagasin Forbes 30 under 30-liste, der hylder verdens mest entreprenante unge mennesker.
Læs også: Trodser krigen – danske arkitekter og ingeniører 3D printer børnehave i Ukraine
– Da vi først kastede os ud i iværksætteriet, havde vi ikke nogen anelse om, hvor hårdt og ubarmhjertigt det var. Vi sprang ret naivt ud i det, hvilket jeg tror afspejler meget, hvilke personer vi er. Der er ikke langt fra tanke til handling, og det har vist sig at være enormt nyttigt i iværksætterverdenen, siger Hasan Alsofi, der er uddannet bygningsingeniør.
– Vi har været heldige undervejs
Mikkel Brich er den anden halvdel af makkerparret.
Han er uddannet jurist, og begge var de forinden studierne atleter på eliteniveau inden for individuelle sportsgrene med kontant afregning i forhold til resultater: Mikkel Brich som sprinter og Hasan Alsofi som hammerkaster.
De kendte hinanden på forhånd, og uden megen idé om iværksættermiljø eller startups kastede de sig hovedkulds ud i netop det med deres start-up, 3DCP.
– Jeg tror, det handler rigtig meget om held. Man siger godt nok, at heldet opsøger dem, som leder efter det, men der er ingen tvivl om, at vi har været heldige undervejs. Og vi skylder også en tak til mange mennesker, som har hjulpet os på vores rejse. Og så kræver det en god idé, god timing og masser af gå-på-mod, siger Hasan Alsofi.
Med sig fra ingeniørstudiet havde han en idé om 3D-printet byggeri, og sammen ville de kickstarte den nye teknologi, som ganske langsomt havde vundet ind på byggebranchen, men som aldrig rigtig var kommet ud over rampen.
Læs også: 3D-printede huse nærmer sig gennembruddet
De ville skabe landets første totalentreprenør i 3D-printet byggeri, og det hele startede på en byggegrund i Holstebro, hvor de – sammen med kommunen og en række virksomheder i branchen og støttet i et vidensamarbede med Aarhus Universitets Institut for Byggeri og Bygningsdesign – opførte Danmarks første 3D-printede tinyhouse:
Et lille 37 kvm arkitekttegnet hus, der stod færdig i 2022, og som siden har høstet megen omtale i både Danmark og udlandet. Og derefter gik det stærkt:
– Siden har vi været i gang med flere andre byggerier, blandt andet boliger i Guatamale og børnehaver i Ukraine. Jeg tror ikke, at nogen af os havde gættet på de ting, hvis vi spoler to år tilbage, men det er bare supertilfredsstillende, når man kan se, at man nærmer sig nogle af de mål, man har sat sig i livet og måske endda tidligere end forventet, lyder det fra Hasan.
Kæmper mod konservativ og skeptisk branche
Om at være optaget på Forbes’ liste over verdens mest entreprenante unge mennesker, 30 Under 30, er de ydmyge og ser det som en motivation for at gøre en impact i byggesektoren, der både kan være en ‘yderst konservativ branche med en indædt skepsis mod 3D-printet byggeri på grund af brugen af beton’, fortæller de:
– Det handler om at udnytte betonen til det, den er god til, og ikke bruge et gram mere end højest nødvendigt. Og det er netop det, 3D print kan bidrage med. 3D-print med beton er et springbræt ud i en ny måde at bygge på – også helt uden beton. Og man er allerede godt i gang med at eksperimentere med andre materialer. Eksempelvis halm, mycelium og ler, siger han og fortsætter:
– Vi tror på, at 3D-print har en plads i fremtidens byggeri. Teknologien åbner op for, at man kan bygge bedre, hurtigere, grønnere, billigere, med færre arkitektoniske begrænsninger samtidig med, at man fjerner tunge og repetitive løft. What’s not to like?