De positive erfaringer fra byggeprojekter, hvor der er benyttet lokationsbaseret tidsplanlægning, dukker op fra hele landet. Er fremtiden en dansk byggebranche, der holder tidsplanen – hver gang?
Det kunne meget vel være, hvis man spørger f.eks. HHM, der opnåede fordele ved at benytte appbaseret planlægning på et etagebyggeri i Carlsberg Byen, hvor den gennemsigtige planlægning skar to måneder af tidsplanen.
Også NCC har oplevet markante fordele ved at benytte lokationsbaseret tidsplanlægning på det ca. 64.000 kvm etagebyggeri Nicolinehus på Aarhus Ø, der består af 241 lejligheder, 2 gæsteboliger, 6.100 kvm kontorer, butikker, restauranter og to parkeringskældre. Det blev ikke blot afleveret til tiden i december 2022 – men to uger før tid.
Alternativet havde været at benytte et Gantt-diagram til at holde styr på tidsplaner og oversigt over aktiviteterne i projektets forskellige faser.
Bygningsingeniør Tommy Brunn Rasmussen fra NCC har været entrepriseleder på Nicolinehus-projektet. Her har totalentreprenøren skulle jonglere med op til 25.000 aktiviteter. Det ville give 250 sider i Gantt.
– Som jeg ser det, er lokationsbaseret tidsplanlægning den eneste rigtige måde at planlægge på med et milliardprojekt som Nicolinehus. På så store byggerier kan man ikke opnå overskuelighed på andre måder. Det kunne f.eks. ikke lade sig gøre med Gantt. På Nicolinehus var hele vores tidsplan på én A0 planche. I Gantt ville den fylde 50 A0 plancher. At man kan koordinere på alle fag og lokationer på en visuel måde, gør hele forskellen. Vi ved præcist, hvor vi skal være – og hvornår – med alle aktiviteter.
Projekteringsleder i NCC Building Danmark, Henrik Lindberg, har gennem flere år arbejdet hen mod at få implementeret metoden i koncernen. Og det er lykkedes, vurderer han.
– Det er efterhånden sjældent, at en NCC-byggesag ikke bliver afleveret til tiden, og god planlægning er nøglen, siger han og tilføjer:
– For år tilbage var der ikke så mange der kunne læse de skrå streger (cyklogrammer, red.), men de byggeledere møder vi sjældent i dag. Lokationsbaseret tidsplanlægning giver en gennemsigtighed i tidsplanen, der er svær at opnå med Gantt, og det er der flere og flere der erfarer.
Tag en tur op i helikopteren
Ifølge Henrik Lindbergs erfaringer virker lokationsbaseret tidsplanlægning både på byggerier, der består af mange og af få gentagelser – uanset om det er et boligbyggeri med 500 ens opgange, eller om det er et komplekst byggeri med mange uens lokationer.
I begge scenarier får man et visuelt overblik over, hvor udfordringerne i tidsplanen ligger, siger han:
– Man får med metoden foræret en risikoanalyse af sin tidsplan, og det får man ikke med Gantt, understreger Henrik Lindberg, der sammen med sit team har formået at få implementeret lokationsbaseret tidsplanlægning i NCC.
Det har taget flere år, men nu kører det, og Henrik Lindberg kan derfor dele de tre vigtigste nøgler i den metodik, han arbejder med:
Vent med søm og skruer
Når den første skitse til en hovedtidsplan skal laves, så vent med søm og skruer. Forstået på den måde, at man skal starte med det rigtige niveau. Hop op i helikopteren og få placeret de kritiske opgaver. Lav kun hovedstave og kritisk vej. Der er ingen grund til at komplicere tidsplanen og drukne i detaljer og detailplanlægning fra starten af. Detaljerne skal tilføjes i rette tid på de rette niveauer.
Champions fører stafetten videre
Hav fokus på at identificere de helt rigtige nøglemedarbejdere. Dygtige folk, som har erfaret at metoden virker. Nøglemedarbejdere der deler ud af deres positive erfaringer, og som kan undervise nye interesserede byggeledere og implementere metoden der. Det handler om at inspirere og motivere – ikke at trække nye metoder ned over hovedet på nye byggeledere. Det kommer der ikke noget godt ud af.
Struktur, struktur, struktur
Lidt sat på spidsen, skal det være sådan, at hvis jeg bliver kørt over af en bus i eftermiddag, skal en anden kunne glide ind og overtage tidsplanen på min byggesag i morgen tidlig – uden problemer. Derfor er det vigtigt at strukturen er i orden. Vær systematisk ift. datoangivelse, navngivning og historik, og sørg for at der er backup af dine data. Der er ikke noget, der må falde igennem sprækkerne.
– Med metoden får jeg et overblik over, hvor udfordringerne i min tidsplan ligger. Det er den allervigtigste fordel, synes jeg. I praksis betyder det, at når jeg anvender metoden, får jeg samtidig foræret en løbende risikoanalyse af min tidsplan. Som jeg planlægger, får jeg med det samme et overblik over de udfordringer tidsplanen indeholder. Og fordi metoden er så visuel og enkel at rette til, er det nemt at løse de udfordringer løbende, slutter Henrik Lindberg.