Arkitektonisk fyrtårn skal sikre flere håndværkere i fremtiden

Opførelsen af det ca. 9.000 m2 store Håndværkskollegiet i Herning er sat i gang og består af 70 boliger i inspirerende uddannelsesrammer.
Det er den internationalt anerkendte arkitektvirksomhed Dorte Mandrup, der har tegnet kollegiet. Illustration: Dorte Mandrup.
Det er den internationalt anerkendte arkitektvirksomhed Dorte Mandrup, der har tegnet kollegiet. Illustration: Dorte Mandrup.

Inden fredag blev til weekend blev byggeriet af Håndværkskollegiet i den nordlige del af Herning officielt sat i gang.

Byggeriet består af 70 kollegieboliger, en forstanderbolig samt værkstedsfaciliteter og fællesarealer på et samlet areal på ca. 9.000 m2, der fordeler sig på en ca. 21.000 m2 stor grund tæt ved Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier.

Læs også: Antallet af faglærte styrtdykker – denne region bliver særligt hårdt ramt

Her Herningsholm udbydes en række håndværksmæssige uddannelser til elever fra både Herning Kommune og resten af Midtjylland.

– Med opførelsen af Håndværkskollegiet sender vi et stærkt signal til unge med talent og interesse for håndværksfagene om, at vi vil dem, sætter pris på dem og er parate til at skabe de rigtige rammer til dem – og ikke mindst til de mange lokale, driftige erhvervsvirksomheder her i Midtjylland, som i allerhøjeste grad har brug for dygtige, veluddannede og topmotiverede unge, siger borgmester i Herning Kommune, Dorte West (V).

Borgmester i Herning Kommune, Dorte West, og Kristian May, direktør for BRFfonden og Fonden for Håndværkskollegier. Foto: BRFfonden.
Borgmester i Herning Kommune, Dorte West, og Kristian May, direktør for BRFfonden og Fonden for Håndværkskollegier. Foto: BRFfonden.

– Samtidig tror vi på, at kollegiet rent arkitektonisk kan blive et markant fyrtårn i hele det midtjyske område, tilføjer hun.

Vigtige rammer under uddannelsen

Det er BRFfonden, der ud over byggeriet i Herning også finansierer to kollegier i henholdsvis Horsens, der forventes klar til indflytning i begyndelsen af 2024, og Musicon-bydelen i Roskilde, hvor der er igangsat en arkitektkonkurrence for byggeriet.

Til at stå for opførelsen og sidenhen driften af kollegierne har BRFfonden stiftet Fonden for Håndværkskollegier, der er bygherre på projektet.

– Vi tror på, at gode og inspirerende boligmæssige rammer under uddannelsen er en væsentlig del af svaret på, hvordan vi får flere unge mennesker til at blive håndværkere i fremtiden. Vi ønsker desuden, at kollegierne skal have hver deres arkitektoniske særpræg, som samtidig spiller positivt ind i deres lokalområder, siger Kristian May, der er direktør for BRFfonden og Fonden for Håndværkskollegier.

Håndværkskollegiet i Herning, der skal DGNB Guld-certificeres med tillægget Diamant, ventes at stå færdigt i maj 2025.

Relateret indhold