Better Energy har ansøgt Holstebro Kommune om etablering af en solcellepark i et naturområde omkring Tvis Å. Men det er ikke kun grøn strøm, solcellerne skal skabe, for energiselskabet har i samme ombæring indgået aftale om at levere strøm til Everfuel, der vil bygge et Power-to-X-anlæg (PtX) i Holstebro, der skal producere brint af netop vedvarende energi som solenergi.
Den foreslåede solcellepark ligger placeret mellem to højspændingsledninger og der kan potentielt anlægges en direkte linje fra parken til Everfuels brintproduktion.
– Vi står med en unik mulighed for at skabe et nyt erhvervseventyr i Holstebro, hvor grøn strøm, industri, brint og fjernvarme spiller sammen. Her har Holstebro Kommune virkelig en mulighed for at blive en grøn foregangskommune, men forudsætningen er, at projektet kan forsynes med grøn strøm, siger Jacob Krogsgaard, CEO i Everfuel.
Det potentielt nye samarbejde mellem Better Energys solcellepark og Everfuels PtX-anlæg er en del af den store vækst i både solcelle- og Power-to-X-anlæg, der rammer Danmark i disse år. Better Energy har allerede etableret et 300 fodboldbaner stort solcelleanlæg ved Bur udenfor Holstebro. Bag dette anlæg står Heartland, der har etableret solcelleparken uden statslig støtte. Den producerer med sine 207 megawatt strøm til ca. 130.000 husstandes strømforbrug.
Dertil er Everfuel en del af den voksende PtX-industri, der skal få Danmark på verdenskortet indenfor uafhængig og mere grøn energiforsyning.
– Det har aldrig været vigtigere med uafhængig energiforsyning end det er i dag. Potentialet for udvikling af PtX i Holstebro er enormt, men betingelsen for at det lykkes er selvsagt, at der er adgang til lokalproduceret grøn strøm. Derfor har en solcellepark ved Tvis også afgørende betydning for projektets succes, siger Jacob Krogsgaard.
Natur, klima og lokale hensyn
Better Energy indleverede ansøgningen til Holstebro Kommune d. 14. februar. Forinden har energiselskabet forsøgt at afdække mulige nye naturmæssige og rekreative tiltag i den nye solcellepark. Der er bl.a. indtænkt et offentligt tilgængeligt stiforløb på ca. 3 km, naturgenopretning, forbedret biodiversitet, bidrag til kommunens klimatilpasning m.v. på det godt 40 hektar sammenhængende område
– Sammen med en række lokale lodsejere har vi afsøgt mulighederne for en ny solcellepark, og på nuværende tidspunkt lader det til, at det kan lykkes at få naturhensyn, klimahensyn og lokale hensyn til at gå op i en højere enhed. Der er skabt et rigtig godt udgangspunkt for at inddrage naboer, borgere, Tvis Borgerforening og andre interesserede i den egentlige ideudvikling, siger udviklingschef i Better Energy, Esben Billeskov.
Han understreger, at energiselskabet er ved at afsøge mulighederne for at etablere et lokalt energifællesskab blandt naboerne, så de også kan drage gavn af den grønne elproduktion.