En til tre km nede i Danmarks undergrund er der mange steder 30-80 grader varmt geotermisk vand, som via dybe boringer kan pumpes op til overfladen, hvorefter varmen overføres til vandet i fjernvarmenettet i et lukket kredsløb.
Energipotentialet for geotermi er stort, og det vil man drage nytte af i Aarhus, hvor Kredsløb og Innargi er gået sammen for at etablere EU’s største sammenhængende geotermiske anlæg.
Læs også: Geotermi: Aarhus tager hul på Danmarks næste energieventyr
Projektet blev lanceret for ca. et år siden, og nu – efter en grundig planlægningsproces – er man klar til det konkrete arbejde med at få etableret brønde ved to af i alt syv lokationer i det geotermiske anlæg:
– Geotermi er en stabil kilde til klima- og miljøvenlig fjernvarme til virksomheder og indbyggere i Aarhus. Vi har været i gang med skrivebordsarbejde, lige siden vi indgik aftalen med Kredsløb, men nu begynder byggeprocessen, og alle i Aarhus kan følge med i, hvordan arbejdet skrider frem, siger Søren Christian Børsmose, projektdirektør i Innargi.
– Vi glæder os til at vise arbejdet og anlæggene frem og fortælle endnu mere om geotermi, der er verdens fjerde store vedvarende energikilde, som mange ved meget mindre om end om sol og vind.
20 % af fjernvarmeforsyningen
I denne måned indledes arbejdet ved Skejby med obligatoriske Moesgaard Museums undersøgelser, inden brøndarbejdet kan starte. Senere begynder selve klargøringen af området til boring.
Ved Aarhus Havn begynder man klargøringen af området i april, mens boringen af den første brønd begynder i oktober eller november.
Ved boring af brøndene – et arbejder, der varer to-fire måneder – borer man ned gennem de forskellige lag af hhv. sand, grus og ler, kalksten, sand og sandsten.
En geotermisk brønd i Aarhus vil være ca. 2,5 km dyb og fylder meget lidt på overfladen. De færdige brøndanlæg kan visuelt sammenlignes med mange af de såkaldte vekslerstationer, der i forvejen fordeler fjernvarmen rundt i byen og fylder ca. 700-800 m2 svarende til ca. en parcelhusgrund.
Det samlede etableringsarbejde for Skejby forventes færdigt i 2025, mens anlægget ved havnen forventes færdigt i 2027.
Det samlede geotermiske anlæg forventes færdigt og sat i drift i 2029 og udgør ca. 20 % af fjernvarmeforsyningen svarende til ca. 36.000 kunders forsyning med fjernvarme.
De øvrige brøndes placeringer er endnu ikke afklaret.