Københavns Kommune køber som en af de allerstørste offentlige spillere hvert år varer og tjenesteydelser af private firmaer for ca. 12 milliarder kroner. Kommunen køber f.eks. ind hos entreprenører, der bygger for kommunen, fødevarer til skoler og børneinstitutioner, kontorartikler, osv.
Nu har kommunens økonomiudvalg besluttet, at kommunen fremover skal betale sine regninger hurtigere for at øge likviditeten hos de virksomheder, kommunen handler med. Det samme tiltag blev taget i brug under corona. Pt. er især de små- og mellemstore firmaer presset af energi- og inflationskrise.
Helt generelt kunne det være rart, hvis vi kunne få betalingstiderne ned, så vi ikke skal agere bank for vores kunder.
Balder Johansen, daglig leder, Logik & Co.
Daglig leder Balder Johansen fra byggefirmaet Logik & Co. på Nørrebro, der løser byggeopgaver for kommunen, lægger ikke fingrene imellem:
– Vi har tit syntes, at det var lang tid, kommunen havde vores penge, hvilket tærer på likviditeten og koster på kassekreditten. Og i disse tider, hvor alle udgifter omkring vores små og mellemstore virksomheder stiger, konkurrencen er hård, og vi har svært ved at presse priserne op, sidder vi ekstra stramt i det. Helt generelt kunne det være rart, hvis vi kunne få betalingstiderne ned, så vi ikke skal agere bank for vores kunder.
Den midlertidige ændring af betalingstidspunktet træder i kraft omgående og gælder frem til maj 2023.
God likviditet er altafgørende
Dansk Industri Hovedstaden, der repræsenterer flere af de virksomheder, Københavns Kommune handler med, ser positivt på initiativet:
– I en usikker tid hvor energi og materialepriser er i voldsom stigning, er den gode likviditet altafgørende for erhvervslivet. Betalingsfristerne i det offentlige kan gøre det svært at få økonomien til at hænge sammen for især de små og mellemstore private leverandører. Jeg håber, at eksemplet fra København kan tjene som inspiration i andre kommuner, siger Peter Lanng Nielsen, der er bestyrelsesformand i DI Hovedstaden og adm. direktør i Keolis Danmark.
Krise rammer de erhvervsdrivende
Den økonomiske håndsrækning vil øge likviditeten hos de virksomheder, kommunen samarbejder med. I stedet for at modtage betaling fra kommunen efter 30 dages modtagelse af fakturaen, bliver betalingen nu fremrykket til i gennemsnit 8 dage.
– Energi- og inflationskrisen rammer mange københavnske erhvervsdrivende, og som en af landets største offentlige indkøbere skal vi gøre, hvad vi kan for at støtte dem. Nu sender vi flere hundrede millioner kroner hurtigere ud til virksomhederne, og vi sender samtidig et klart signal om, at hvis man laver noget for kommunen, får man sine penge hurtigt, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.
Økonomiforvaltningen vurderer, at tiltaget vil sende mellem 600-700 millioner kroner hurtigere ud til virksomhederne.