Om projektet
- Børne- og Ungeunivers Stigsborg – opførelse af vuggestue, børnehave og skole
- Areal: Ca. 16.000 m2
- Bygherre: Aalborg Kommune
- Totalentreprenør: A. Enggaard
- Arkitekt: Kjæer & Richter
- Ingeniør: Cowi
- Landskab: Arkplan
- DGNB og bæredygtighed: Ekolab
- Byggestart: Nov. 2022
- Afsluttes: Jan. 2025
- Pris: 385 mio. kroner
– Stigborg Havnefront er det mest interessante byudviklingsprojekt i hele Aalborg Kommune. De kommende år kommer en markant tilflytning med mange nye mennesker i de mange nye boliger. Blandt andet etableres en park, Stigspark, der er større (15 hektar) end Kongens Have i København, og der bliver kystfremrykket, hvilket giver mulighed for at for at bade.
Sådan lyder det fra borgmester Thomas Kastrup-Larsen, Aalborg Kommune, om det 55 hektar tidligere industriområde, der er ved at blive omdannet til en helt ny bydel
– med børn og unge i centrum.
Bynær base, venlig figur og nem at bevæge sig i
I december 2021 offentliggjorde Aalborg Kommune vinderforslaget til Børne- og Ungeuniverset (BUU) Stigsborg, som entreprenørfirmaet A. Enggaard står i spidsen for – derudover: Kjaer & Richter (arkitekter), Arkplan (landskabsarkitekter), Cowi (rådgivende ingeniører) og Ekolab (DGNB og bæredygtighed).
I fagdommernes vurdering lød blandt andet:
– Bygningskroppens opdeling i en tung og bynær base, udformet med store siddetrapper i flere retninger, skaber i forening med kompositionen af lette overbygninger, der partielt hæver sig på søjler, en velkomponeret helhed, der opleves som en venlig og inviterende figur.
– Det overordnede logistiske koncept er meget overbevisende udformet med en entydig og logisk struktur, og med velprioriterede bevægelseshierarkier inde og ude, der forbinder de ønskede funktioner og understøtter de ønskede nærheder meget overbevisende. Dette bevirker, at bygningen bliver meget nem at aflæse og bevæge sig i, med stor overskuelighed til følge, hvilket er fremragende.
Tværfaglighed og udfordringer for alle aldre
BUU Stigsborg bliver en dynamo for udviklingen af bydelen og et hus, der rummer faciliteter til både daginstitution, skole og et bydelshus – til børn og unge, personale og lokalsamfundets forenings- og kulturliv.
Byggeriets bliver ca. 16.000 m2, og når det står færdigt i 2025 skal den eksisterende Skansevejens Skole flytte til de nye omgivelser, hvor tværfaglighed og proces fra ide til produkt bliver omdrejningspunkter for projekt- og undervisningsforløbene, som børnene og de unge i alle aldre kommer til at indgå i.
Huset skal bestå af en firesporet skole med indskoling, mellemtrin og udskoling med 1000 elever og tilhørende DUS/SFO samt et nyt dagtilbud med vuggestue til 60 børn og børnehave til 100 børn. Tanken er, at børnene og de unge kommer til at arbejde med relevante og virkelighedsnære emner, fænomener og udfordringer i samarbejde med lærere og pædagoger – men også voksne fra andre sammenhænge, som kan bidrage med supplerende former for viden og faglighed.
Høje ambitioner og fantastisk beliggenhed
Byggefeltets grundareal er 6.200 m2 (+udearealer i park) og dækker også et større bydelstorv kaldet ‘Skolepladsen’.
Beliggenheden ved park og fjord giver en unik mulighed for at skabe varierede udendørs læringsmiljøer, hvorigennem der kan skabes et stærkt grundlag for at arbejde med bæredygtighed og det maritime – herunder samspillet mellem menneske, natur og samfund – ligesom det giver potentiale for at styrke bevægelse som en integreret del af undervisningen, lyder planerne, der også inkluderer eftermiddagen og aftenen.
Her vil BUU tage form som ‘Bydelshus’ med fælleshus, idrætsfaciliteter, værksteder og uderum og dermed danne ramme om samvær og interessefælleskaber for venner, naboer, familier, klubber og foreninger.
– Det særlige ved dette bæredygtige, offentlige byggeri er, at man har haft meget høje ambitioner for at få skabt en bygning, der både rummer de mange særlige funktioner og samtidig åbner sig op ud mod Skolepladsen og bygaden og er indbydende hele vejen rundt, fortæller arkitekt Malene Drasbek, Kjaer & Richter, og tilføjer:
– At få lov til at placere en offentlig bygning på denne placering og med de funktioner er virkelig fantastisk ift. sådan en bydel og sådan et bydelshus.
Bygningen skal DGNB-certificeres til minimum guld og opnå udmærkelsen ‘Hjerte’, der har særligt fokus på sundhed og velvære.