To unikke renoveringer deler arkitektonisk ærespris

Arkitektforeningen har i år fokus på effektfulde renoveringer til den årlige bygherrepris Æreskalejdoskopet. To bygherrer - en privat og en offentlig - deler prisen.
Friluftsskolens kuber i stueetagen giver direkte adgang til det fri. Foto: Laura Stamer
Friluftsskolens kuber i stueetagen giver direkte adgang til det fri. Foto: Laura Stamer

Kort om vinderne

  • Bygherre: Københavns Kommune ved Byggeri København
  • Arkitekt: Kaj Gottlob – transformation ved arkitektfirmaet Nøhr & Sigsgaard
  • Opført: 1938
  • Renoveret: 2021
  • Bygherre: 872 E/F H. C. Ørsteds Vej 25-27
  • Arkitekt: Tegnestuen Lokal
  • Opført: 1968
  • Renoveret: 2020

Friluftsskolen på Amager og Ørsteds Haver på Frederiksberg modtager årets Æreskalejdoskop, som Arkitektforeningen står bag uddelingen af. Foreningen har i år sat fokus på renovering frem for nybyggeri – for at hylde de både offentlige og private bygherrer, der har fået øjnene op for potentialerne i de bygninger, der allerede står.

Forperson i Arkitektforeningen, Johnny Svendborg, siger:

– Vi står i en af de værst tænkelige kriser lige nu, hvor det er helt afgørende, at vi får reduceret byggeriets store klimaaftryk. En af vejene dertil er, at vi bygger langt mindre nyt og bliver langt bedre til at renovere, transformere og bygge videre på det eksisterende. Det kræver en ny måde at tænke på, når behovet for en bygning opstår. Og det kræver, at vi tænker: ‘bevar’, før vi tænker: ‘riv ned’. At vi tager ansvar og ser på værdien af det, vi allerede har.

Den offentlige og fredede bygning, der i dag rummer Friluftsskolen, er tegnet af arkitekten Kaj Gottlob i 1938, men har i mange år stået noget forsømt hen. I dag danner den en nyrenoveret ramme om skolelivet for børn med bevægehandicap og andre udfordringer.

Friluftsskolen dengang den blev brugt som en såkaldt 'svagbørnsskole'. Foto: Sven Türck
Friluftsskolen dengang den blev brugt som en såkaldt ‘svagbørnsskole’. Foto: Sven Türck

Friluftskolen er et eksempel på et fredet hus, som er mere end ‘blot’ restaureret. Således er centrale dele af den gamle skolebygning fra 1938 nænsomt restaureret samtidig med, at dele af den fredede bygning er transformeret til nye fællesrum, som går op i en højere enhed med bygningens oprindelige arkitektur.

Læs også: Friluftssskolen hædret med Farveprisen 2021

Gennem et omfattende arbejde med at udrede bygningens oprindelige tilstand samt forhandlinger om mulighedsrummet mellem arkitekter, bygherre og fredningsmyndighed er det lykkedes at bevare en smuk bygning og samtidig give den en ny funktion, der dækker et nutidigt social funderet behov i samfundet.

Friluftsskolens liggehal på 1. sal har været gennem en større miljøsanering og anvendes nu som et uopvarmet bevægelsesrum. Foto: Laura Stamer
Friluftsskolens liggehal på 1. sal har været gennem en større miljøsanering og anvendes nu som et uopvarmet bevægelsesrum. Foto: Laura Stamer

Friluftsskolen var nomineret til Københavns Kommunes årlige bygningspræmiering 2022, der dog blev vundet af Ny Østergade 30. Friluftsskolen var også blandt de sidste 21 projekter, der var nomineret til Renoverprisen 2022. Her var det dog renoveringen af Vestsalen i ‘Fængslet’ i Horsens der vandt.

Nye private, glasinddækkede terrasser

Transformationen af den private beboelsesejendom Ørsteds Haver er et inspirerende eksempel på, hvordan nedslidte ejendomme fra 1960’erne og 1970’erne kan transformeres til glæde for beboere og forbipasserende.

Med beskedne midler er det arkitektoniske niveau og fællesskabet i Ørsteds Haver øget betydeligt gennem en nytænkende og bæredygtig tilgang til renovering af bygningens facade. Gentænkningen af svalegangen med de nye private, glasinddækkede terrasser på ydersiden har forvandlet den upopulære altangang til anvendelige fællesarealer, der styrker mødet mellem beboerne.

Inden renoveringen af Ørsteds Haver var bygningen blandt de mindst vellidte på Frederiksberg og blev af beboerne selv kaldt 'Frederiksbergs grimmeste facade'. Foto: Hampus Berndtson
Inden renoveringen af Ørsteds Haver var bygningen blandt de mindst vellidte på Frederiksberg og blev af beboerne selv kaldt ‘Frederiksbergs grimmeste facade’. Foto: Hampus Berndtson

De nye lukkede terrasser har udvidet boligerne med ekstra arealer, som samtidig er kilde til et passivt varmebidrag. Således bidrager transformationen både til en social og miljømæssig bæredygtig omstilling.

Ørsteds haver på Frederiksberg vandt Renoverprisen 2021 for renoveringen, der er blevet til i et samarbejde mellem tegnestuen Lokal, ejerforeningen, Salling Group og Amstrup & Baggesen.

Ørsteds Haver er ikke til at kende igen efter renoveringen. Foto: Hampus Berndtson
Ørsteds Haver er ikke til at kende igen efter renoveringen. Foto: Hampus Berndtson

Begge transformationer er et resultat af tæt samarbejde og dialog mellem ambitiøse bygherrer og arkitekter – og ikke mindst Slots- og Ejendomsstyrelsen, som har spillet en central rolle i transformationen af Friluftskolen.

Æreskalejdoskopet overrækkes den 21. november 2022 kl. 16.00 på Friluftsskolen.

Den overdækkede svalegang i Ørsteds Haver benyttes efter renoveringen som fællesrum. Foto: Hampus Berndtson
Den overdækkede svalegang i Ørsteds Haver benyttes efter renoveringen som fællesrum. Foto: Hampus Berndtson

Relateret indhold