Tidligere i år udpegede Danske Regioner godt 15.000 potentielle PFAS-grunde. I 82 % af 1100 testede tilfælde blev PFAS-stoffer påvist.
PFAS er kunstigt fremstillede flourstoffer, der er svært nedbrydelige og kan være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.
En grund, hvor undersøgelse har vist PFAS-forbindelser i grundvandet, er Flyvestation Skrydstrup. Her har skum fra brandøvelsespladsen skabt forureningen, og Haderslev Kommune har nu givet Forsvaret et påbud om at undersøge omfanget af forureningen fra den nyeste af brandøvelsespladserne, så man kan arbejde hen mod en oprensning.
– Påbuddet om at undersøge omfanget af forureningen er første skridt. Vi har givet Forsvaret cirka et år til at afdække og kortlægge forureningen fra den nye brandøvelsesplads, og så vil vi på basis af undersøgelserne derefter give dem et påbud om at få den renset op. Men det kræver, at vi har et samlet overblik over forureningen, siger Karin Storkholm, der er leder af Haderslev Kommunes miljøafdeling, og fortsætter:
– Vi er i god dialog med Forsvaret om, hvordan vi griber sagen an. Det her er en stor opgave for Forsvaret, så det vil tage tid at få kortlagt forureningen og udarbejdet et forslag til, hvordan man kan fjerne forureningen. Det samarbejder vi med Forsvaret om, så vi kan få igangsat en oprensning, når det er muligt.
Hun oplyser desuden, at grundvandet under Flyvestation Skrydstrup ikke bruges til drikkevand.
Forureningen er sket efter 1992
Haderslev Kommunes undersøgelsespåbud gælder forurening fra den nyeste brandøvelsesplads, der har været i drift i perioden 1988-2020, hvor det er Haderslev Kommunes vurdering, at størstedelen af forureningen er sket efter 1992.
Det gør man, fordi forurening på den ældre brandøvelsesplads vurderes at ligge før den tid, man lovgivningsmæssigt har mulighed for at give virksomhedsejeren påbud om undersøgelse eller oprensning.
Fristen for kortlægning af forureningen er d. 1. juni 2023, og frist for forslag til oprensningsmuligheder er d. 1. oktober 2023, hvorefter Haderslev Kommune vil vurdere omfanget af et oprensningspåbud.
Miljøstyrelsens har fastsat skærpede PFAS-grænseværdier for blandt andet jord, drikkevand og grundvand. Dette har betydet, at store dele af den grundvandsforurening, som forsvaret havde afgrænset under Flyvestation Skrydstrup, nu mangler at blive afgrænset i forhold til de nye grænseværdier og vil med al sandsynlighed vise en større udbredelse.